Opisivao ju je kao zanosnu plavušu sa anđeoskim glasom, a ni ona nije bila ravnodušna na udvaranje mladog dvorskog muzičara.

Žanet d'Honrat i Ludvig van Betoven su bili vršnjaci, a njihova ljubav je brzo planula, bila je iskrena, žestoka, ali i kratka.

Uz blagoslov roditelja i podršku okruženja, Žanet se udala za bogatijeg i uglednijeg plemića, gardijskog kapetana Karla fon Greta. Očajni betoven je bio slomljen kada je čuo da je njegova ljubav otišla na jug Austrougarskog carstva, u Vojvodinu.

Foto: Bojan Babić

 

Kapetan je dobio prekomandu na samu granicu i smeštaj u Golubincima u dvorcu Šlos. Poštar je, ipak, imao pune ruke posla.

Iz Beča u Golubince i obrnuto su krenule prepiske, a samo odabrane i odane poštonoše su prenosile ove prepiske od Srema do Beča. Svoja ljubavna pisma su retko potpisivali zbog straha da ne padnu u pogrešne ruke. Obimna kolekcija se nalazi u Betovenovom muzeju u Austrijskoj prestonici.

Vremenom je prepiska prestala i zamrla, a strast se vremenom ohladila. Žanet je krenula svojim, a Betoven svojim putem.

Foto: Bojan Babić

 

Ipak, jedno pismo je sačuvano i u njemu Žanet opisuje i crta put do Golubinaca i dvorca Šlos. Veruje se da je upravo tom linijom i krenuo Betoven, makar jednom, tajno, kako bi posetio svoju nikad prežaljenu dragu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".