Napominjemo da Prvo OJT već postupa po zahtevu za vraćanje maloletnog deteta na osnovu Haške konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece. Centralni organ švajcarske konfederacije, preko našeg Ministarstva pravde, dostavio je MUP-u i Tužilaštvu zahtev da se provere navodi oca Mašana L. da je protivno odluci švajcarskog suda majka Jelena A. sa maloletnim detetom napustila teritoriju Švajcarske.

U tom predmetu, koji predstavlja kontra prijavu, vrše se provere, preciznije zatražen je izveštaj Centra za socijalni rad, kao i spisi suda u postupku koji se vodi između navedenih lica u vezi poveravanja maloletnog deteta, a u policiji je uzeta i Jelenina izjava.

Podsetimo, Jelena Abramović (32) iz Beograda majka je dečaka koji ima dve i po godine, a koji je, kako ona tvrdi otet. Po njenim rečima mališana je nezakonito preko granice odveo Jelenin suprug sa kojim je od 6. januara u brakorazvodnoj parnici.

Jelena je ispričala da je dete odvela na Veliki petak kako bi farbalo jaja sa ocem i njegovim prijateljima.

- Neki instikt mi je rekao da se nešto dešava, poslala sam poruku svom suprugu da li je sin jeo, ali poruke nisu stizale. Odlazim na vrata, lupam, ali nije bilo nikog. Nakon toga odlazim u policijsku stanicu, gde su me uveravali da ne brinem, da s obzirom na to da je detetov pasoš kod mene, da dete ne može da izađe bez pasoša - kaže Jelena, koja je donela i pokazala pasoš.

- Ja prvih 30 sati nisam znala ni gde mi je dete, ni sa kim... Dobila sam fotografiju svog deteta iz stana njegove majke. Prvih 30 sati nismo imali kontakt, nije želeo da mu se javi na telefon, nema informacije kako je prešao. Ja želim da molim, da apelujem na sve organe koji mogu da se uključe da mi pomognu da shvatim kako je došlo do toga da dete pređe granicu bez pasoša - kaže Jelena.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da će Ministarstvo spoljnih poslova pomoći Jeleni Abramović, majci dečaka koga je otac bez njenog pristanka odveo u Švajcarsku.

Prema nezvaničnim saznanjima, otac je s detetom izašao iz Srbije mimo zvaničnih i regularnih graničnih prelaza.

(Blic)

BONUS VIDEO: