Напомињемо да Прво ОЈТ већ поступа по захтеву за враћање малолетног детета на основу Хашке конвенције о грађанскоправним аспектима међународне отмице деце. Централни орган швајцарске конфедерације, преко нашег Министарства правде, доставио је МУП-у и Тужилаштву захтев да се провере наводи оца Машана Л. да је противно одлуци швајцарског суда мајка Јелена А. са малолетним дететом напустила територију Швајцарске.

У том предмету, који представља контра пријаву, врше се провере, прецизније затражен је извештај Центра за социјални рад, као и списи суда у поступку који се води између наведених лица у вези поверавања малолетног детета, а у полицији је узета и Јеленина изјава.

Подсетимо, Јелена Абрамовић (32) из Београда мајка је дечака који има две и по године, а који је, како она тврди отет. По њеним речима малишана је незаконито преко границе одвео Јеленин супруг са којим је од 6. јануара у бракоразводној парници.

Јелена је испричала да је дете одвела на Велики петак како би фарбало јаја са оцем и његовим пријатељима.

- Неки инстикт ми је рекао да се нешто дешава, послала сам поруку свом супругу да ли је син јео, али поруке нису стизале. Одлазим на врата, лупам, али није било никог. Након тога одлазим у полицијску станицу, где су ме уверавали да не бринем, да с обзиром на то да је дететов пасош код мене, да дете не може да изађе без пасоша - каже Јелена, која је донела и показала пасош.

- Ја првих 30 сати нисам знала ни где ми је дете, ни са ким... Добила сам фотографију свог детета из стана његове мајке. Првих 30 сати нисмо имали контакт, није желео да му се јави на телефон, нема информације како је прешао. Ја желим да молим, да апелујем на све органе који могу да се укључе да ми помогну да схватим како је дошло до тога да дете пређе границу без пасоша - каже Јелена.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да ће Министарство спољних послова помоћи Јелени Абрамовић, мајци дечака кога је отац без њеног пристанка одвео у Швајцарску.

Према незваничним сазнањима, отац је с дететом изашао из Србије мимо званичних и регуларних граничних прелаза.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: