Kuvajtski medij Kuvajt njuz (kuwaitnews.com) predstavio je virtuelnu prezenterku vesti koja je nastala uz upotrebu veštačke inteligencije, sa planovima da čita vesti objavljene na sajtu.

"Feda" se u subotu pojavila na Tviter nalogu sajta Kuvajt njuz kao žena otkrivene kose u crnom sakou i beloj majici.

- Ja sam Feda, prvi prezenter u Kuvajtu koji radi sa veštačkom inteligencijom u Kuvajt njuzu. Kakve vesti više volite? Da čujemo vaša mišljenja - rekla je na arapskom jeziku.

Sajt je povezan sa Kuvajt tajmsom, osnovanim 1961. godine kao prvi dnevni list na engleskom jeziku u regionu Zaliva.

Abdulah Boften, zamenik glavnog urednika za oba medija, rekao je da je to test potencijala veštačke inteligencije da ponudi "nov i inovativan sadržaj".

 

 

U budućnosti bi Feda, kako kaže, mogla da usvoji kuvajtski akcenat i da čita vesti na Tviter nalogu sajta, koji ima 1,2 miliona pratilaca.

- Feda je popularno, staro kuvajtsko ime koje se odnosi na srebro... Uvek zamišljamo robote srebrne boje i da su metalik, pa smo kombinovali te dve stvari - objasnio je Boftain.

Prezenterkina plava kosa i svetle oči odražavaju raznolikost domaćeg stanovništva i doseljenika u zemlju bogatu naftom, rekao je Boftain i dodao kratko: "Feda predstavlja sve".

Prvi video-klip, u trajanju od 13 sekundi, izazvao je poplavu reakcija na društvenim mrežama, a, naravno, komentarisali su i novinari.

Vrtoglavi uspon veštačke inteligencije na globalnom nivou doveo je do porasta nade da će čovek imati koristi posebno u oblastima kao što je zdravstvena zaštita. S druge strane, raste strah od veštačke inteligencije i potencijala da se šire dezinformacije, kao i od gubitka radnih mesta i umetničkog integriteta.

(Gardijan)

BONUS VIDEO: