Кувајтски медиј Кувајт њуз (kuwaitnews.com) представио је виртуелну презентерку вести која је настала уз употребу вештачке интелигенције, са плановима да чита вести објављене на сајту.

"Феда" се у суботу појавила на Твитер налогу сајта Кувајт њуз као жена откривене косе у црном сакоу и белој мајици.

- Ја сам Феда, први презентер у Кувајту који ради са вештачком интелигенцијом у Куваjт њузу. Какве вести више волите? Да чујемо ваша мишљења - рекла је на арапском језику.

Сајт је повезан са Кувајт тајмсом, основаним 1961. године као први дневни лист на енглеском језику у региону Залива.

Абдулах Бофтен, заменик главног уредника за оба медија, рекао је да је то тест потенцијала вештачке интелигенције да понуди "нов и иновативан садржај".

 

 

У будућности би Феда, како каже, могла да усвоји кувајтски акценат и да чита вести на Твитер налогу сајта, који има 1,2 милиона пратилаца.

- Феда је популарно, старо кувајтско име које се односи на сребро... Увек замишљамо роботе сребрне боје и да су металик, па смо комбиновали те две ствари - објаснио је Бофтаин.

Презентеркина плава коса и светле очи одражавају разноликост домаћег становништва и досељеника у земљу богату нафтом, рекао је Бофтаин и додао кратко: "Феда представља све".

Први видео-клип, у трајању од 13 секунди, изазвао је поплаву реакција на друштвеним мрежама, а, наравно, коментарисали су и новинари.

Вртоглави успон вештачке интелигенције на глобалном нивоу довео је до пораста наде да ће човек имати користи посебно у областима као што је здравствена заштита. С друге стране, расте страх од вештачке интелигенције и потенцијала да се шире дезинформације, као и од губитка радних места и уметничког интегритета.

(Гардијан)

БОНУС ВИДЕО: