Incident se dogodio na skupu na severu Indije, a video-snimak pokazuje "spiritualnog" lidera kako ljubi dečaka u usta i govori mu, sa isplaženim jezikom "sisaj mi jezik", prenosi Si-En-En.

Kancelarija Dalaj-lame je u saopštenju navela da želi da se izvini dečaku i njegovoj porodici, kao i mnogim prijateljima širom sveta zbog bola koje su možda izazvale njegove reči, dodajući da "žali" zbog incidenta.

- NJegova svetost često se šali sa ljudima koje sretne, na nevin i zabavan način, pa i javno, pred kamerama - navodi se u saopštenju.

Incident, koji je zgrozio javnost, dogodio se u gradu Daramsali u februaru, ali se tek sad pojavio na društvenim mrežama.

Na snimku se vidi kako je dečak zamolio Dalaj-lamu da ga zagrli. Verski lider mu je na to odgovorio tako što je prstom pokazao na svoj obraz i rekao "prvo ovde". Kada ga je dečak zagrlio, Dalaj-lama ga je povukao i poljubio u usta, a potom zatražio da mu sisa jezik.

Potez 87-godišnjeg verskog lidera osudile su organizacije za zaštitu dečjih prava.

Dalaj Lama je i ranije upućivao izvinjenja zbog incidenata. Izvinio se i 2019. godine, nakon intervjua za Bi-Bi-Si, kada je rekao da, ako ga ženski Dalaj-lama nasledi, ona bi morala da bude "atraktivnija".

(Si-En-En)

BONUS VIDEO: