”Primili smo na znaje odluku Evropskog parlamenta povodom regulative za uslovljavanje. Naglašavamo da je regulativa već u primeni: smernice za primenu su predstavljenje, posmatraju se potenicjalni slučajevi, a zemljama članicama, koje su konkretno u pitanju, biće poslata zvanična pisma kada za to dođe trenutak”, poručio je portparol EK Erik Mamer.

Evropki parlement u više navrata je upozoravo Evropsku komisiju da će je zbog ”nečinjenja”, odnosno nesprovođenja novog Mehanizma kojim se izdavajanja iz zajedničkog EU budžeta uslovljavaju vladavinom prava u zemljama članicama, tužiti Evropskom sudu pravde.

Poslednji put upozorenje je stiglo zbog Poljske koja je početkom godine usvojila izmene zakona o pravosuđu koje nisu u skladu sa EU zakonodavstvom i konstatovala da EU zakoni tu nemaju primat nad nacionalnim Poljskim zakonima.

Evropski sud pravde je ove nedelje po tužbi Evropske komisije presudio da Poljska sve dok ne izmeni problematične zakone mora Komisiji da plaća milion evra dnevno.

Istovremneo, Evropska komisija još nije realizovala drugu mogucnost da kazni Poljsku kroz Mehanizam uslovaljavanja koji je usvojen prošle godine zajedno sa EU budžetom i Paketom za oporavak.

Po tom Mehanizmu, svaka zemlja članica za koju se utvrdi da krši vladavinu prava može da se kazni smanjenjem finsiranja iz zajedničke kase EU