”Примили смо на знаје одлуку Европског парламента поводом регулативе за условљавање. Наглашавамо да је регулатива већ у примени: смернице за примену су представљење, посматрају се потеницјални случајеви, а земљама чланицама, које су конкретно у питању, биће послата званична писма када за то дође тренутак”, поручио је портпарол ЕК Ерик Мамер.

Европки парлемент у више наврата је упозораво Европску комисију да ће је због ”нечињења”, односно неспровођења новог Механизма којим се издавајања из заједничког ЕУ буџета условљавају владавином права у земљама чланицама, тужити Европском суду правде.

Последњи пут упозорење је стигло због Пољске која је почетком године усвојила измене закона о правосуђу које нису у складу са ЕУ законодавством и констатовала да ЕУ закони ту немају примат над националним Пољским законима.

Европски суд правде је ове недеље по тужби Европске комисије пресудио да Пољска све док не измени проблематичне законе мора Комисији да плаћа милион евра дневно.

Истовремнео, Европска комисија још није реализовала другу могуцност да казни Пољску кроз Механизам условаљавања који је усвојен прошле године заједно са ЕУ буџетом и Пакетом за опоравак.

По том Механизму, свака земља чланица за коју се утврди да крши владавину права може да се казни смањењем финсирања из заједничке касе ЕУ