"Mi vrlo pažljivo i sa zabrinutošću pratimo povećanje tenzija i aktivnosti koje su dovele do povećanja tenzija. Mi smo posvećeni da uradimo sve što možemo da pomognemo da situacija deeskalira, da vratimo osećaj mira i osećaj da postoji put ka stabilnijoj i mirnijoj budućnosti BiH", rekao je Palmer u Sarajevu posle niza sastanaka sa političkim predstavnicima BiH.

SAD su, naveo je, i dalje smo posvećeni pružanju podrške BiH na putu ka EU, to stoji već decenijama, i dalje je to istina.

Foto: Tanjug/AP

 

Dodik: Srpska poštuje teritorijalni integritet BiH

Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet BiH i to nije upitno, izjavio je danas predsednik SNSD-a Milorad Dodik u Sarajevu i dodao da su o tome informisali predstavnika Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženog za izbornu reformu u BiH Metju Palmera i direktora pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinu Ajhorst..

Dodik je novinarima nakon sastanka sa Palmerom i Ajhorst rekao da nijedan plan ne sadrži nešto sližno tome što bi moglo da ugrozi teritorijalni integritet BiH.

"Poštujemo i međunarodni suverenitet, ali jednako tražimo da se poštuje suverenitet Republike Srpske", naveo je Dodik, koji je i srpski član Predsedništva BiH, prenela je RTRS.

Dodik je takođe ponovio da Srpska ne uzima ništa od nadležnosti koje BiH pripadaju po Ustavu, ali da ima pravo i da će vratiti nadležnosti koje su joj uzete i prenesene na BiH.

Foto: Arhiv Novosti

 

Republika Srpska posvećena Dejtonu

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Saveta bezbedosti redovni godišnji izveštaj, 26. po redu, o stanju u BiH za period od maja do ove godine.

Kako je saopšteno iz Biroa vlade za odnose s javnošću, u Izveštaju se navodi da Republika Srpska ponovo potvrđuje svoju punu posvećenost Dejtonskom mirovnom sporazumu, uključujući Ustav BiH, kao i nastavku napretka BiH na putu regionalnih i evropskih integracija.

"Republika Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH. Republika Srpska takođe insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma", navodi se u saopštenju.