Tupak Amaru Šakur je bio jedan od najuticajnijih repera devedesetih godina. Zajedno sa Bigijem ili “The notorious B.I.G.” (Kristofer Voles) je obeležio rep scenu jedne decenije. 

Poznato je svima da je Tupak ubijen kada je imao samo 25 godina, ali je njegov “fazon” osta besmrtan. 

Foto: Profimedia

 

NJegovu smrt prate velike kontroverze. Zvanična verzija glasi da je Šakur ranjen nakon meča Majk Tajson protiv Brusa Seldona iz “drajv baj” pucnjave u Las Vegasu a šest dana kasnije preminuo u bolnici u Las Vegasu. Povod je bila tuča u lobiju hotela MGM nakon samog meča, kada je Tupak zajedno sa svojim drugarima, napao člana bande Sautsajd Kripsa, Orlanda Andersona, sa kojim je imao otvoren račun.

Sem uticaja u muzičkoj sceni, možemo reći da je Šakur imao i dosta uticaja u modnoj sceni, zbog jedistvenog načina oblačenja i neobičnih tetovaža.

Foto: Profimedia

 

Umetnost tetoviranja se značajno promenila, motivi više nisu isti, a tetovaže u današnjim vremenima mogu i biti običan modni detalj, kao prsten, narukvica itd. bez da ukazuje na određenu pripadnost nekoj ideologiji, stranci, ili pokretu. 

Tupakova možda najpoznatija tetovaža su reči “Thug Life” napisane na njegovom stomaku. Mnogi koji ne znaju misle da Tupak tim rečima želi da propagira život jednog kriminalca, ali neko ko je slušao njegovu muziku i pratio njegove intervjue, znaće da je Tupak uvek slao poruku sa dubljim značenjem.

NJegova “Thug Life” tetovaža je zapravo akronim za “ The Hate You Give Little Infants Fucks Everybody”, što znači “ mržnja koju dajete mališanima nas uništava sve”. Tupak se uvek zalagao da deca izađu iz geta i naprave nešto od svog života, tako što je kroz muziku ukazivao na velike probleme pravosundog sistema, rasne podele i kriminala. Na ovoj tetovaži već možemo da otkrijemo nešto što ćemo dalje u tekstu još potvrditi, a to je da je Tupak nosio užasan bes u sebi prema svetu u kom je živeo.

Još jedna zanimljiva tetovaža, koja je i danas jako u trendu, je portret kraljice Nefertiti, ispod koje stoji “2die4”, što znači u prevedenom smislu “za koju valja umreti”. Tupak je u jednom intervjuu rekao da je tu tetovažu posvetio svojoj majci Afeni Šakur, za koju je bio jako vezan.

Još jedna poznata tetovaža je “50 niggaz AK47”, koja simbolizuje borbu protiv rasizma u SAD. Prema Tupaku, broj 50 u tetovaži simbolizuje 50 afroamerikanaca iz svake savezne države, koji su ujedinjenim snagama jači od AK47 puške.

“2Pac” tetovaža na grudima je njegova prva tetovaža i predstavlja njegovo umetničko ime.

Foto: Profimedia

 

Na desnoj ruci se nalazi jedna veoma specifična tetovaža za koju nikad nije davao posebne izjave, a to je kosturska glava, koja u glavnom simbolizuje smrt. Iznad kosturske glave je ispisano “Heartless” što znači bezosećajan. Ovo tetoviraju u glavnom ljudi koji su se suočili sa velikim bolom u svom životu, a Tupakov najveći bol je bio rasizam prema afroamerikancima u SAD, koji je on osetio još kao tinejdžer.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tupac Shakur (@2pac)

 

Tupakova tetovaža koja se i danas često pojavljuje, je njegova poznata “Fuck the world” izreka napisana na gornjem delu leđa. Prema reperu, je ova tetovaža ekspresija njegovog besa prema svetu u kojem živi. 

Tupak je svog tatu majstora Denisa “Daga” Koelja zamolio da mu istetovira veliki krst na leđima, jer je hteo tetovažu koju može da nosi ceo život sa sobom. Oko teksta EKSODUS 1831 koji se napisan u krstu se vrte mnoge teorije, ali mnogi tvrde da je posvećno afroamerikancu Natu Tarneru, koji je vodio dvodnevni ustanak robova u Sauthempton Kauntiju, Virdžinija, 1831. godine.

 

 

Ko je slušao njegovu muziku znaće i smisao sledeće tetovaže. Termin se često koristi u slengu i znači “imati loptu”. Reč je o njegovoj “Ballin“ tetovaži na donjim leđima koja je danas retko pronalzi u tom fontu, jer su savremen tetovaže većim delom crtane tanjim linijama.

“Smile now cry later” je izreka koju često čujemo kada smo tužni i kad nam život baca kamenje na put. Tupak je ovu tetovažu posvetio svojoj strasti prema glumi i pozorištu, što se možda i primeti na maskama koje su naslikane ispod teksta. Reč je o “sock and buskin” maskama koje imaju prastaro značenje tragedije i komedije.

Još jedna tetovaža koju je indirektno posvetio svojoj majci nalazi se na levoj ruci i reč je o crnom panteru. Sa jedne strane je sama životinja simbol snage i moći, a sa druge je njegova majka bila aktivan član partije crnih pantera, koja se borila za prava Afroamerikanaca u SAD.

Ko nije čuo za ovu tetovažu sada treba prestati sa čitanjem ovog teksta.

Foto: Profimedia

 

 “ Samo bog može da mi sudi” je možda najpopularnija fraza koja se ikada tetovirala pored “ carpe diem”. Tupak je ovu tetovažu nosio jer je smatrao da nikom nije dužan da se pravda, sem bogu. I samim tim objašnjavamo i sledeću tetovažu “Outlaw”, što zanči buntovnik ili čovek koji živi van svih zakona. Možda mu se na tetovaža slaže sa “Notorious” ( ozlolašen) tetovažom na desnoj ruci, ali se nikad nije izjasnio povodom toga.

Nekada je i Tupak menjao značaj svojih tetovaža kao npr. Kad je reč o akronimu “MOB” na njegovoj desnoj ruci. Prvo je rekao da je to akronim za“ Money Over Bitches”, a zatim je promenio značaj u “ Money, Organization, Business”.

“Trust nobody” tetovaža je nastala nakon što je prvi put ranjen u Kvad studiju u NJujorku. Tada je počeo da sumnja u lojalnost svojih najbližih prijatelja.

NJegova najkompleksnija tetovaža se nalazi na njegovoj desnoj ruci. Naslikana je kosturska glava koja drži vagu u jednoj, a keš u drugoj ruci, i koja balansira dete na jednoj strani, a zlatne dukate na drugoj. Pored je napisano “Be ambitious with Love while young” što znači “Budi ambiciozan u ljubavi dok si mlad”.

"Makaveli" tetovažu prpeoznaju svi pravi fanovi. Više puta se Tupak osvrtao na Nikola Makijavelija, jer je bio fasciniran njegovom strašću prema politici i patriotizmu.

Tupakov poslednji album je inače izbačen pod "stejdž" imenom Makaveli.

“Boss Playaz” tetovaža je za Tupaka predstavljala nivo iznad običnog “krimi crnca iz kraja”.

Ono čega se Tupak najviše plašio je, da će se nakon smrti ponovo roditi u ovom svetu. To je objasnio sa rečenicom “My only fear of death, is coming back reincarnated” na svojoj levoj ruci. Reinkarnacija u svet koji je najviše mrzeo, ga je više plašila od same smrti. 

Tupak Šakur je verio Kindadu DŽouns, ćerku poznatog džez muzičara Kvinsija Counsa DŽuniora, pa se priča da je tetovaža “DADA” na levoj ruci posveđena njoj.

Možemo zaključiti da je Tupak Šakur bio čovek koji je ovaj svet želeo da menja na bolje i da je mladim ljudima hteo da pokaže "pravi put". Sudbina je nažalost imala druge planove sa mladim umetnikom, ali to ne znači da su lekcije otišle u zaborav.

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".