Тупак Амару Шакур је био један од најутицајнијих репера деведесетих година. Заједно са Бигијем или “The notorious B.I.G.” (Кристофер Волес) је обележио реп сцену једне деценије. 

Познато је свима да је Тупак убијен када је имао само 25 година, али је његов “фазон” оста бесмртан. 

Фото: Профимедиа

 

Његову смрт прате велике контроверзе. Званична верзија гласи да је Шакур рањен након меча Мајк Тајсон против Бруса Селдона из “драјв бај” пуцњаве у Лас Вегасу а шест дана касније преминуо у болници у Лас Вегасу. Повод је била туча у лобију хотела МГМ након самог меча, када је Тупак заједно са својим другарима, напао члана банде Саутсајд Крипса, Орланда Андерсона, са којим је имао отворен рачун.

Сем утицаја у музичкој сцени, можемо рећи да је Шакур имао и доста утицаја у модној сцени, због једиственог начина облачења и необичних тетоважа.

Фото: Профимедиа

 

Уметност тетовирања се значајно променила, мотиви више нису исти, а тетоваже у данашњим временима могу и бити обичан модни детаљ, као прстен, наруквица итд. без да указује на одређену припадност некој идеологији, странци, или покрету. 

Тупакова можда најпознатија тетоважа су речи “Thug Life” написане на његовом стомаку. Многи који не знају мисле да Тупак тим речима жели да пропагира живот једног криминалца, али неко ко је слушао његову музику и пратио његове интервјуе, знаће да је Тупак увек слао поруку са дубљим значењем.

Његова “Thug Life” тетоважа је заправо акроним за “ Тhe Hate You Give Little Infants Fucks Everybody”, што значи “ мржња коју дајете малишанима нас уништава све”. Тупак се увек залагао да деца изађу из гета и направе нешто од свог живота, тако што је кроз музику указивао на велике проблеме правосундог система, расне поделе и криминала. На овој тетоважи већ можемо да откријемо нешто што ћемо даље у тексту још потврдити, а то је да је Тупак носио ужасан бес у себи према свету у ком је живео.

Још једна занимљива тетоважа, која је и данас јако у тренду, је портрет краљице Нефертити, испод које стоји “2die4”, што значи у преведеном смислу “за коју ваља умрети”. Тупак је у једном интервјуу рекао да је ту тетоважу посветио својој мајци Афени Шакур, за коју је био јако везан.

Још једна позната тетоважа је “50 niggaz AK47”, која симболизује борбу против расизма у САД. Према Тупаку, број 50 у тетоважи симболизује 50 афроамериканаца из сваке савезне државе, који су уједињеним снагама јачи од АК47 пушке.

“2Pac” тетоважа на грудима је његова прва тетоважа и представља његово уметничко име.

Фото: Профимедиа

 

На десној руци се налази једна веома специфична тетоважа за коју никад није давао посебне изјаве, а то је костурска глава, која у главном симболизује смрт. Изнад костурске главе је исписано “Heartless” што значи безосећајан. Ово тетовирају у главном људи који су се суочили са великим болом у свом животу, а Тупаков највећи бол је био расизам према афроамериканцима у САД, који је он осетио још као тинејџер.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tupac Shakur (@2pac)

 

Тупакова тетоважа која се и данас често појављује, је његова позната “Fuck the world” изрека написана на горњем делу леђа. Према реперу, је ова тетоважа експресија његовог беса према свету у којем живи. 

Тупак је свог тату мајстора Дениса “Дага” Коеља замолио да му истетовира велики крст на леђима, јер је хтео тетоважу коју може да носи цео живот са собом. Око текста ЕКСОДУС 1831 који се написан у крсту се врте многе теорије, али многи тврде да је посвећно афроамериканцу Нату Тарнеру, који је водио дводневни устанак робова у Саутхемптон Каунтију, Вирџинија, 1831. године.

 

 

Ко је слушао његову музику знаће и смисао следеће тетоваже. Термин се често користи у сленгу и значи “имати лопту”. Реч је о његовој “Ballin“ тетоважи на доњим леђима која је данас ретко проналзи у том фонту, јер су савремен тетоваже већим делом цртане тањим линијама.

“Smile now cry later” је изрека коју често чујемо када смо тужни и кад нам живот баца камење на пут. Тупак је ову тетоважу посветио својој страсти према глуми и позоришту, што се можда и примети на маскама које су насликане испод текста. Reч је о “sock and buskin” маскама које имају прастаро значење трагедије и комедије.

Још једна тетоважа коју је индиректно посветио својој мајци налази се на левој руци и реч је о црном пантеру. Са једне стране је сама животиња симбол снаге и моћи, а са друге је његова мајка била активан члан партије црних пантера, која се борила за права Афроамериканаца у САД.

Ко није чуо за ову тетоважу сада треба престати са читањем овог текста.

Фото: Профимедиа

 

 “ Само бог може да ми суди” је можда најпопуларнија фраза која се икада тетовирала поред “ carpe diem”. Тупак је ову тетоважу носио јер је сматрао да ником није дужан да се правда, сем богу. И самим тим објашњавамо и следећу тетоважу “Outlaw”, што занчи бунтовник или човек који живи ван свих закона. Можда му се на тетоважа слаже са “Notorious” ( озлолашен) тетоважом на десној руци, али се никад није изјаснио поводом тога.

Некада је и Тупак мењао значај својих тетоважа као нпр. Кад је реч о акрониму “МОБ” на његовој десној руци. Прво је рекао да је то акроним за“ Money Over Bitches”, а затим је променио значај у “ Money, Organization, Business”.

“Trust nobody” тетоважа је настала након што је први пут рањен у Квад студију у Њујорку. Тада је почео да сумња у лојалност својих најближих пријатеља.

Његова најкомплекснија тетоважа се налази на његовој десној руци. Насликана је костурска глава која држи вагу у једној, а кеш у другој руци, и која балансира дете на једној страни, а златне дукате на другој. Поред је написано “Be ambitious with Love while young” што значи “Буди амбициозан у љубави док си млад”.

"Макавели" тетоважу прпеознају сви прави фанови. Више пута се Тупак освртао на Никола Макијавелија, јер је био фасциниран његовом страшћу према политици и патриотизму.

Тупаков последњи албум је иначе избачен под "стејџ" именом Макавели.

“Boss Playaz” тетоважа је за Тупака представљала ниво изнад обичног “крими црнца из краја”.

Оно чега се Тупак највише плашио је, да ће се након смрти поново родити у овом свету. То је објаснио са реченицом “My only fear of death, is coming back reincarnated” на својој левој руци. Реинкарнација у свет који је највише мрзео, га је више плашила од саме смрти. 

Тупак Шакур је верио Киндаду Џоунс, ћерку познатог џез музичара Квинсија Цоунса Џуниора, па се прича да је тетоважа “ДАДА” на левој руци посвеђена њој.

Можемо закључити да је Тупак Шакур био човек који је овај свет желео да мења на боље и да је младим људима хтео да покаже "прави пут". Судбина је нажалост имала друге планове са младим уметником, али то не значи да су лекције отишле у заборав.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".