- Pokušavamo da stabilizujemo stanje sa tom odlukom kako bi zaustavili pad cena otkupnog mleka na tržištu i na taj način zaštitili srpskog proizvoiđača - rekla je za Tanjug ministarka poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Kako su rekli u Udruženju proizvođača mleka Mačvanskog okruga, posle nekoliko sastanaka sa ministarkom Tanasković, država je rešila da uvede uvozne takse.

Inače, uvozno mleko iz Poljske preplavilo je srpsko tržište. Pojedini veliki proizvođači tako su njime punili domaća pakovanja, dok su srpskim stočarima smanjivali otkupnu cenu mleka.

Foto: N. Fifić

 

- Mi smo svojim nastupima i zahtevima naveli da je prioritet svih prioriteta zaštita domaće proizvodnje mleka, zato što smo došli do dna - kazao je Goran Vasić, predsednik Udruženja.

- To jeste iznuđena odluka, ali najbolja moguća u ovim okolnostima i ministarstvo i vlada imaju našu punu podršku oko njenog sprovođenja. To je najbolja moguća odluka posle zabrane uvoza mleka, a što je trenutno neizvodljivo. Domaće tržište je zatrpano mlečnim proizvodima koji su nelojalna konkurencija domaćem - ističe Vasić.

Kako kaže, kačkavalj iz uvoza prodaje se po ceni od 3,5 do četiri evra, iako u Evropi njegova proizvodnja košta šest evra. Uvođenje prelevmana treba da uvede red u ovu oblast.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

- Našoj vladi neće biti problem da pred Evropskom komisijom dokaže da je ova odluka ispravna i iznuđena, jer sama činjenica da se Kinezi povlače sa evropskog tržišta i raskidaju ugovore o kupovini nekih mlečnih proizvoda, pogotovo sireva, govori sve - smatra Vasić.

Foto: N. Fifić

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".