- Покушавамо да стабилизујемо стање са том одлуком како би зауставили пад цена откупног млека на тржишту и на тај начин заштитили српског произвоиђача - рекла је за Танјуг министарка пољопривреде, шумарстава и водопривреде Јелена Танасковић.

Како су рекли у Удружењу произвођача млека Мачванског округа, после неколико састанака са министарком Танасковић, држава је решила да уведе увозне таксе.

Иначе, увозно млеко из Пољске преплавило је српско тржиште. Поједини велики произвођачи тако су њиме пунили домаћа паковања, док су српским сточарима смањивали откупну цену млека.

Фото: Н. Фифић

 

- Ми смо својим наступима и захтевима навели да је приоритет свих приоритета заштита домаће производње млека, зато што смо дошли до дна - казао је Горан Васић, председник Удружења.

- То јесте изнуђена одлука, али најбоља могућа у овим околностима и министарство и влада имају нашу пуну подршку око њеног спровођења. То је најбоља могућа одлука после забране увоза млека, а што је тренутно неизводљиво. Домаће тржиште је затрпано млечним производима који су нелојална конкуренција домаћем - истиче Васић.

Како каже, качкаваљ из увоза продаје се по цени од 3,5 до четири евра, иако у Европи његова производња кошта шест евра. Увођење прелевмана треба да уведе ред у ову област.

Фото: Танјуг/Александар Ћирић

 

- Нашој влади неће бити проблем да пред Европском комисијом докаже да је ова одлука исправна и изнуђена, јер сама чињеница да се Кинези повлаче са европског тржишта и раскидају уговоре о куповини неких млечних производа, поготово сирева, говори све - сматра Васић.

Фото: Н. Фифић

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".