Ninisto je rekao da su Finska i Švedska u proleće 2022. godine čule mnogo ohrabrujućih reči iz NATO, koji su tvrdili da će njihov ulazak biti jednostavan, ali da nije bilo tako.

- Vidim da je to problem unutar NATO. Jasno je da su i članice NATO bile iznenađene - dodao je Ninisto, prenosi TASS.

Govoreći o turskom predsedniku Redžepu Erdoganu i poziciji Turske, vezanu za ulazak Finske i Švedke u NATO, Ninisto je izjavio da "nešto može da se desi ako budu unapređeni odnosi SAD i Turske."

Foto: Tanjug/AP

 

Podsetimo, finske parlamentarne grupe saopštile su pre nekoliko da bi mogle da ratifikuju ugovore sa NATO-om tokom narednih nedelja, što bi mogao da bude znak da Helsinki želi da nastavi sa aplikacijom za članstvom bez susedne Švedske.

Foto: EPA

 

Dve skandinavske zemlje zatražile su članstvo u NATO ubrzo nakon otpočinjanja rata u Ukrajini i izrazile želju da zajedno pristupe Alijansi, ali dok je većina država članica ratifikovala njihove aplikacije, Turska odbija da ratifikuje kandidaturu Švedske, prenosi Rojters.

Foto: Profimedia

 

Uoči aprilskih izbora u Finskoj, većina političkih partija te zemlje, saopštila je da želi izjašnjavanje parlamenta o ugovorima sa NATO-om, pre pauze rada parlamenta 3. marta, a odbor za spoljne poslove je danas iza zatvorenih vrata raspravljao o potrebnim pristupnim zakonima.

Zakoni moraju biti podneti najkasnije do 20. februara kako bi parlament mogao da se o njima izjasni pre izbora.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".