Život Sofije Soje Jovanović bio je veoma uzbudljiv. Potekla je iz umetničke porodice. Bila je prva srpska režiserka. Rođena je 1. februara 1922. godine u Beogradu.

Tokom svoje dugogodišnje karijere režirala je ogroman broj predstava, a pored toga oprobala se i na radiju i na televiziji, a bila je i jedan od osnivača Akademskog pozorišta 1944.

Iako je pozorište bilo njena velika ljubav uspela je da izrežira i veliki broj dugometražnih i televizijskih filmova i serija.

 

 

Oni koji su je poznavali kažu da je njen život bio pun anegdota. 

U jednoj sceni njenog filma "Orlovi rano lete", Guta Dobričanin i Čkalja beže iz mlina na koji je pala granata, pa je izbio požar. Soji se svidela ideja da Čkalja bude malo zapaljen, pa je pitala pirotehničara da li je to izvodljivo.

 

 

- Kako da ne! Biće živa buktinja ako treba! – odgovorio je.

Zamolila ga je da Čkalji ne kaže baš sve, pa je snimatelj postavio dve kamere, znajući da se Čkalja teško odlučiti da scenu ponovi, ukoliko nešto ne bude u redu. Na opšte zadovoljstvo, sav u plamenu, preplašeni Čkalja je istrčao iz mlina i skočio u reku. Plamen je bio toliko jak da je nekoliko trenutaka izbijao iz vode.

- Neće delovati autentično! – bio je očajan Čkalja i spreman da scenu ponovi, prenosi Glossy.