Prema hrišćanskim verovanjima, osim 12 apostola koji su Isusovi savremenici, Bog izabra još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrićanstvo međ' narodom.

Jedan od njih beše i Sveti apostol Timotej, rođen u Listri Likaonskoj od oca Grka i majke Jevrejke. Majku i babu mu pohvali sam Sveti apostol Pavle zbog nelicemerne vere.

Upravo se u Listri prvi put sretoše ova dva apostola kada je i postao Timotej njegov stalni saputnik, obišavši zemlje od Ahaje od Španije. Beše on velliki besednik, a njegov doprinos beše u širenju vere hrišćanske.

Foto: Vikipedija

 

Baš tada se veruje da je prošao i prostorima Srbije i Singidunuma gde je širio veru. Upravo je ovaj svetitelj prvi koji je današnju srpsku prestonicu proglasio za "hrišćanski grad".

Po smrti Pavla on posta učenik Svetog Jovana Jevanđelista, ali kad ga car Dometijan progna iz Efesa, Timotej osta u Efesu da episkopuje. U vreme paganskog praznika, neznabošci postadoše kivni na hrišćane, mučki i pod maskama napadnu Timoteja i ubiju ga oko 93. godine.

Časne mošti apostola preneo je verni narod u Carigrad i sahranjen bi u crkvi Svetih apostola do groba Svetog Luke Jevanđelista.

Foto: Vikipedija

 

Molitva

Naučivši se blagosti i bivši razuman u svemu, blagom savešću dostojno si se obukao. Napojio si se od sasuda izabranog (Pavla) tajni neizrečenih, veru sačuvavši, dobar kraj imajući, Apostole Timoteje: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Narodno predanje

Sveti apostol Timotej beše zaštitnik dobrih i pravednih govornika i razumnih ljudi. Nikada on ne podiže glas, već je oduvek bio tih i uvažavao sagovornika - bio on prijatelj ili neprijatelj.

Foto: Vikipedija

 

Nema razloga da se danas plašite protivnika svojih, pomolite se apostolu Svetom Timoteju za pomoć i Bog će biti na strani vašoj, pa će se i nevolje prevazići.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".