Према хришћанским веровањима, осим 12 апостола који су Исусови савременици, Бог изабра још седамдесет других апостола који ће проповедати Јеванђеља и ширити хрићанство међ' народом.

Један од њих беше и Свети апостол Тимотеј, рођен у Листри Ликаонској од оца Грка и мајке Јеврејке. Мајку и бабу му похвали сам Свети апостол Павле због нелицемерне вере.

Управо се у Листри први пут сретоше ова два апостола када је и постао Тимотеј његов стални сапутник, обишавши земље од Ахаје од Шпаније. Беше он веллики беседник, а његов допринос беше у ширењу вере хришћанске.

Фото: Википедија

 

Баш тада се верује да је прошао и просторима Србије и Сингидунума где је ширио веру. Управо је овај светитељ први који је данашњу српску престоницу прогласио за "хришћански град".

По смрти Павла он поста ученик Светог Јована Јеванђелиста, али кад га цар Дометијан прогна из Ефеса, Тимотеј оста у Ефесу да епископује. У време паганског празника, незнабошци постадоше кивни на хришћане, мучки и под маскама нападну Тимотеја и убију га око 93. године.

Часне мошти апостола пренео је верни народ у Цариград и сахрањен би у цркви Светих апостола до гроба Светог Луке Јеванђелиста.

Фото: Википедија

 

Молитва

Научивши се благости и бивши разуман у свему, благом савешћу достојно си се обукао. Напојио си се од сасуда изабраног (Павла) тајни неизречених, веру сачувавши, добар крај имајући, Апостоле Тимотеје: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Народно предање

Свети апостол Тимотеј беше заштитник добрих и праведних говорника и разумних људи. Никада он не подиже глас, већ је одувек био тих и уважавао саговорника - био он пријатељ или непријатељ.

Фото: Википедија

 

Нема разлога да се данас плашите противника својих, помолите се апостолу Светом Тимотеју за помоћ и Бог ће бити на страни вашој, па ће се и невоље превазићи.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".