Tokom svog skoro dvomilenijumskog postojanja poglavari rimske crkve dolazili su ih najrazličitijih geografskih, socijalnih i društvenih sredina. Neki su bili primer duhovnosti i pravovernog Hrišćanstva, dok za neke vlada čuđenje kako su uopšte imali smelosti da se prihvate verskih dužnosti.

Tokom srednjeg veka Rimska kurija imala je mnogo veće ingerencije nego što bi se to moglo očekivati od jedne crkvene ustanove. Pape su se ponašale kao pravi vladari. Imali su dvorove, posede, podanike i državu. Život po ugledu na svetovne vladare podrazumevao je neretko i razne spletke, zavere, preljubništva i borbe. Upravo te metode, pružile su Ivanu XII uzlet na hijerarhijskoj lestvici Rima.

Papa Ivan XII obavljao je pontifikat sredinom 10. veka. Većina istoričara se slaže da je on bio najgori papa u istoriji Crkve.

Od samog početka njegove crkvene karijere pratili su ga nemoralni postupci. Poticao je iz aristokratske porodice i bio je sin vojvode Alberika II od Spoleta (grad u srednjoj Italiji). Zahvaljujući bogatstvu, očevom uticaju i moćnoj vojsci primorao je sveštenstvo da ga imenuje za papu i tako prekrši davno ustanovljeno pravilo da se o izboru novog pape ne raspravlje pre nego što predhodni poglavar umre.

Foto: Vikipedija

 

Uprkos svesnom kršenju odredbe, kardinali su se nagodili sa papom. Preuzeo je papski pontifikat dosta rano, već sa 18 godina. S obzirom da mu je otac bio najmoćniji oblasni vladar u okolini rima, papa Ivan je ubrzo postao i princ Rima, pa je u svojim rukama objedinio i svetovnu i duhovnu vlast.

Majstor političkih saveza i spletki

Po stupanju na papsku stolicu odmah je počeo da radi na vraćanju papskih poseda koje su ranije oduzele italijanske vojvode. Ratovao je protiv njih sa željom da ih povrati, ali kada je shvatio da u tome neće imati uspeha, odlučio se na drugu taktiku.

Kako se ubrzo i sama papska država našla pod napadima, papa se okrenuo nemačkom kralju koga je molio za pomoć. U zamenu za zaštitu predložio je kralju Otonu Prvom da ga kruniše za cara Svetog Rimskog Carstva, i tako formalno obnovi davno zapostavljenu titulu.

Otonu se ta ideja svidela, pa je u pogodnom političkom trenutku dopro do Rima, suzbio papske neprijatelje i došao po krunu. On i njegova supruga Adelaida 962. godine krunisani su za cara i caricu. Tako je ambiciozni papa neplanski ustanovio tradiciju da rimske pape krunišu nemačke careve koja je trajala do 1530. godine.

Ipak, politički savez Ivana XII i Otona nije dugo potrajao, jer su obojica imali svoje lične interese. Oton je nameravao da papu potčini svojoj svetovnoj vlasti pa je među njima ubrzo došlo i do sukoba. Ovoga puta papa je izvukao deblji kraj, duhovno veće svrhnulo ga je sa pozicije pontifeksa i na papsku stolicu dovelo papu Lava.

Međutim, papa Ivan XII. se snašao i što bi se reklo, brzo "doskočio na obe noge" te je na sednici kurije uspeo da potplati i uceni kardinale da nakon povratka Otona u Nemačku, opozovu Lava i vrate njega na poziciju. 

Zašto ići u bordel kada možeš da imaš svoj?

Papa Ivan XII je voleo da skrene i sa "puta" bordela i zađe u neku vrstu "krivolova" pa je tako vrebao čak i u crkvi Sv. Petra žene koje bi došle da se mole, a koje bi silovao, ako su mu se sviđele. Na pitanja zašto čini takve stvari, nije se ni trudio da da iskreno priznanje. Uvek se branio rečima: "...sam Bog zna zašto sam to učino". 

NJegovo je skandalozno ponašanje je dokumentovano. Kao verski, ali i svetovni vladar radio je sve po sopstvenom nahođenju, pa je tako i ignorisao celibat. Svoj pontifikat obeležio je time što je vatikansku palatu pretvorio doslovno u bordel. Prostorije namenjene za prijem i gošćenje diplomata i raznih druhih velikodostojnima pretvorio je u prostorije za konkubine, a sve to zbog toga da ne bi bio prinuđen da usluge prostitutki traži po gradu.

U tim nemoralnim stvarima bio je uslovno rečeno "praktičan". Bio je "široke ruke", pa su se uslugama njegovih konkubina mogli koristiti i prijatelji koji su mu dolazili u posetu, kao dodatnu "zabavu" nakon što bi završili posete kockarnicama, lovu i gostionicama.

Smatra se da je njegov bordel bio najveći ikada zabelježen u istoriji.  Postoje dve verzije o njegovoj smrti. Kao i sav njegov život i smrt je ostala nejasna. Prema prvoj verziji ubijen je od strane ljubomornog  muža koji ga je zatekao u krevetu sa svojom ženom, a prema drugoj, koje zvuči uverljivije umro je od moždanog udara koji ga je pogodio dok je nalazio u postelji sa tuđom ženom. U trenutku smrti bio je 20-ak godina života.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".