Škola je mogla da uradi više, poručila je u ponedeljak pred medijima uplakana majka trinaestogodišnjeg dečaka Like koji je početkom januara izvršio samoubistvo zbog maltretiranja određene grupe učenika zato što je homoseksualac.

Mali Lika je digao ruku na sebe 7. januara u stanu gde je živeo s majkom, u mestu Goble u oblasti Vož, na istoku Francuske. Državni tužilac je poručio da su mu se četvoro učenika, među kojima su dva dečaka i dve devojčice, podsmevali, od septembra. Pomenutih četvoro učenika ide u isti razred u koji je išao i Lika.

NJegova majka Severin (35) je skrenula pažnju školi kada su počele neprijatnosti, deca su opomenuta, ali od toga se očigledno nije otišlo dalje.

- Žao mi je, mogao je da bude spasen, a niko ga nije spasao – istakla je majka u ponedeljak u prisustvu advokata.

Četvoro pomenutih čeka suđenje na proleće, da bi se utvrdilo koju su ulogu imali u vršnjačkom nasilju koje je rezultiralo samoubistvom njihovog školskog druga.

Majka kaže da je očajna, ali da želi da se pomenutoj deci pruži prilika.

- Neka im ovo bude nauk da razmisle, da se pokaju, da se nikada slično više ne desi – kazala je.

Majka nesrećnog dečaka je poručila i da sada samo želi da njen sin počiva u miru, dok ona namerava da se posveti društveno-korisnom radu pri školama s ciljem da se predupredi dečje nasilje. Za ostalo će se, kaže, pobrinuti sud.

SOS telefon za prevenciju samoubistva

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva dostupna je 24 sata dnevno. Ona je deo projekta Ministarstva zdravlja i Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Na raspolaganju je tim edukovanih profesionalaca iz domena mentalnog zdravlja, koji pružanjem podrške i pomoći, savetima i intervencijom u kriznim situacijama rade na prevenciji samoubistva.

Oni kojima je neophodna pomoć mogu da pozovu na broj 0800/309-309, opcija 1.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".