Zanemarivanje osnovnih životnih i razvojnih potreba dece od strane roditelja, kao i disfunkcionalnost porodičnih odnosa, glavni su razlog što je banjalučki Dom „Rada Vranješević“ u protekle dve godine postao utočište za veliki broj dece i mladih. Taj trend je sada daleko veći nego što je to bio slučaj pre pandemije virusa korona, jer je osetno smanjen broj hraniteljskih porodica.

Kako navode iz Doma, jedan od ključnih razloga je upravo epidemiološka situacija koja je pogodivši Banjaluku, ali i celu planetu, znatno uticala na dečije živote ali i na mogućnost njihovih roditelja da im pruže potrebnu pažnju.

– U JU Domu „Rada Vranješević“ trenutno boravi 86 dece i mladih – poručili su iz Doma za „Novosti“ i dodali:

Foto: Jutjub printskrin/Banjalučka Hronika

 

– Imali smo slučajeva da su u Dom smeštana deca i mladi koji su bili žrtve nasilja, a neki su imali poteškoće u razvoju.

U slučaju fizičkog ili verbalnog nasilja potrebno poduzeti mere izuzimanje deteta iz te porodice, ističe koordinator za odnose sa javnošću banjalučkog Centra za socijalni rad Jelena Milanović.

– Što se tiče razloga zbog kojih deca najčešće ostaju bez roditeljskog staranja je napuštanje od strane roditelja, znatno lošija materijalna situacija, nedovoljno brige oko deteta, te nemogućnost dolaska do doktora jer žive daleko. Što se tiče broja nezbrinute dece, mi svakako nemamo mališane koji čekaju dom jer bilo koje dete koje nismo u mogućnosti smestiti u hraniteljsku porodicu, smeštamo u Dom Rada Vranješević pa onda tražimo hranitelje koji su podobni da dete smestimo kod njih  – objašnjava Milanovićeva.

Govoreći o samom procesu zbrinjavanja dece ističe da su lani primili 23 zahtjeva, te da parovi ili pojedinci koji žele da steknu status hranitelja moraju proći psihološku procenu. Milanovićeva govori da dete u hraniteljskoj porodici može biti zbrinuto do završetka redovnog školovanja.

Foto: Jutjub printskrin/Banjalučka Hronika

 

–Vrši se psihološka procena hranitelja i članova njihove uže porodice, njihove psihološke karatkeristike, motive za bavljenje hraniteljstvom, socijalne i druge veštine od značaja za vaspitanje dece. Opservira se porodična dinamika i stambeni uslovi, procenjuje materijalna prilika porodice, a na kraju se vrši obuka – izjavila je Milanovićeva za „Novosti“.

Naknada za izdržavanje dijeteta iznosi 445 KM, što je oko 227 evra, čemu se dodaje još 251 KM, odnosno oko 128 evra naknade za hraniteljski rad, što je ukupno 696 KM, to jest, oko 356 evra.

– Trenutno imamo oko 65 hraniteljskih porodica, te nismo imali slučajeva zlostavlja dece. Tokom prošle godine u hraniteljsku porodicu zbrinuto je 8 mališana, s tim da je u prethodnoj godini više njih smešteno u Dom „Rada Vranješević“ – zaključila je Milanovićeva.

ZAHTEVI ZA USVAJANJE

Tokom 2021. godine podnesena su 33 zahteva za usvajanje, ali nijedno nije realizovano, a u 2020. godini od 26 zahteva realizovano je jedno potpuno usvajanje i dva nepotpuna.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".