Inače, Matković već pet dana odbija hranu i vodu, a jutros je tužilac pokušao da ga ispita iako je ovaj osumnjičeni u teškom stanju.

Podsetimo, Novosađanin Milan Matković, pre nekoliko dana otpočeo je sa još trojicom osumnjićenih štrajk glađu u pritvoru u Državnom zatvoru u Vojkovićima. U znak protesta što su im, kako tvrde, pogažena ljudska prava, Matković je tada zašio sebi usta.

Okrivljeni, koji štrajkuju, smatraju da im je uskraćeno pravo na nepristrasno suđenje i vođenje istrage zbog, kako su naveli, stalnih pritisaka, kako od medija, tako i od različitih visokih državnih službenika, uključujući i međunarodne. Oni su već skoro pola godine u pritvoru, za koji smatraju da je neosnovan.

- Moj branjenik me je tada obavestio da će stupiti u štrajk glađu - rekao je za "Novosti" Matkovićev branilac advokat Goran Karadarević. - Saopštio mi je da nema izbora zbog stalnih pritisaka na objektivnost istrage, koju vodi Tužilaštvo BiH.

- Iako halucinira i nije u dobrom psihofizičkom stanju, tužilac je pokušao da ga sasluša - potvrdio je za "Novosti" advokat Karadarević da se njegov klijent danas dodatno teško povredio, nezadovoljan postupcima Tužilaštva BiH.

- Obavestio sam Ambasadu Republike Srbije u BiH o kršenju ljudskih prava od strane Tužilaštva BiH (Milan Matković, Dragan Supić i Vladica Rakić su srpski drzavljani), jer tužilac na silu pokušava da sasluša okrivljenog Milana Matkovića, iako okrivljeni nije sposoban ni da govori ni da zdravorazumno razmišlja, a još manje da iznese odbranu, jer je pet dana bez hrane i vode. U ovom momentu je najbitnije njihovo zdravstveno stanje koje je kritično - zaključuje advokat.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".