Pravoslavna Nova godina u narodu se obično zove Mali Božić ili Mladi Božić, a ponekad se naziva i Vasiljevdan. U nekim krajevima čak uoči Malog Božića unose badnjake kao i uoči Velikog.

U Boki Kotorskoj su se na Badnji dan pripremali badnjaci, te se polovina naloži uoči Božića, a druga polovina na veče Vasiljevdana. Kod zapadnih Srba, ostatak badanjaka se nalažu uoči Nove godine, ali tragovi ovog običaja su i u drugim krajevima.

Na prostoru Kosova su se na Novu godinu ponovo palili badnjaci koji su preostali od Badnje večeri. Ponegde se ostavljao komad božićnog badnjaka, od kog se na Novu godinu pravi krstić i stavlja na kućnu strehu, u vinograd ili u posejanu pšenicu i košaru. Za Novu godinu se obavezno ostavljala glava i plećka od pečenice, ali i pola česnice, božićna sveća i božićna slama.

Foto: Profimedia

 

U zapadnoj Bosni, Baniji i Kordunu se božićna slama iznosila na gumno, gde se obavljao običaj mađijskog vršenja. Za to se spremao, još za Božić, kolač - kovrtanj, u sredini šupalj, a prema obodu šaran sa urezima i to od testa od kojeg i česnica. Kovrtanj se stavljao volu dešnjaku na rog, pa se gatalo kakva će biti letina prema tome na koju stranu kolač padne. Kovrtanj je morao da okusi svaki ukućanin, a pre svanuća, morao se dati i svoj stoci.

U okolini Maglaja se pre sunca iznosila slama na gumno, pa bi se deca proterala po slami. Na Kosovu se verovalo da se na dan Svetog Vasilija kote mačke. 

U Levču i Temniću, kolač se mesio i za Novu godinu, a smatralo se da je to najbitniji običaj ovog praznika. U Vojvodini se nije mesila svuda česnica za Božić, a neki su to činili samo na Mali Božić.

Foto: Z. Jovanović

 

Kod Srba graničara, na Božić se spremala i vasilica. U užičkom kraju za Novu godinu su se mesile od projinog brašna, a u Homolju su se pržili mali kolači (vasilice) koje su se deci davale za pokoj mrtvih.

Negde se novogodišnji kolač nazivao maslenica, u Resavi povojnica, a u Leskovačkom kraju poparenica. U Gruži su na Mali Božić polaznici dobijaju od domaćica koje su polazili o Božiću bužnu pogaču. Za vreme ručka se obavezno pojede glava božićne pečenice, a posle ručka se ispraća polaznik.

(Nacionalna geografija)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".