Православна Нова година у народу се обично зове Мали Божић или Млади Божић, а понекад се назива и Васиљевдан. У неким крајевима чак уочи Малог Божића уносе бадњаке као и уочи Великог.

У Боки Которској су се на Бадњи дан припремали бадњаци, те се половина наложи уочи Божића, а друга половина на вече Васиљевдана. Код западних Срба, остатак бадањака се налажу уочи Нове године, али трагови овог обичаја су и у другим крајевима.

На простору Косова су се на Нову годину поново палили бадњаци који су преостали од Бадње вечери. Понегде се остављао комад божићног бадњака, од ког се на Нову годину прави крстић и ставља на кућну стреху, у виноград или у посејану пшеницу и кошару. За Нову годину се обавезно остављала глава и плећка од печенице, али и пола чеснице, божићна свећа и божићна слама.

Фото: Профимедиа

 

У западној Босни, Банији и Кордуну се божићна слама износила на гумно, где се обављао обичај мађијског вршења. За то се спремао, још за Божић, колач - ковртањ, у средини шупаљ, а према ободу шаран са урезима и то од теста од којег и чесница. Ковртањ се стављао волу дешњаку на рог, па се гатало каква ће бити летина према томе на коју страну колач падне. Ковртањ је морао да окуси сваки укућанин, а пре сванућа, морао се дати и свој стоци.

У околини Маглаја се пре сунца износила слама на гумно, па би се деца протерала по слами. На Косову се веровало да се на дан Светог Василија коте мачке. 

У Левчу и Темнићу, колач се месио и за Нову годину, а сматрало се да је то најбитнији обичај овог празника. У Војводини се није месила свуда чесница за Божић, а неки су то чинили само на Мали Божић.

Фото: З. Јовановић

 

Код Срба граничара, на Божић се спремала и василица. У ужичком крају за Нову годину су се месиле од пројиног брашна, а у Хомољу су се пржили мали колачи (василице) које су се деци давале за покој мртвих.

Негде се новогодишњи колач називао масленица, у Ресави повојница, а у Лесковачком крају попареница. У Гружи су на Мали Божић полазници добијају од домаћица које су полазили о Божићу бужну погачу. За време ручка се обавезно поједе глава божићне печенице, а после ручка се испраћа полазник.

(Национална географија)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".