Ovako je o ovom nesvakidašnjem događaju izvestila Politika u izdanju od 18. marta 1936. godine u jeku raznih rekorda koji su tih dana postavljali svuda po svetu znani i neznani rekorderi. Kako je konstatovao autor teksta, novosadski gimnazijalac je postavio jedan neverovatan rekord, "zbog koga bi se NJegoš u grobu prevrnuo".

Ovaj neverovatni događaj se odigrao nekoliko dana pre 18. marta, ali se dalje konstatuje da je pitanje da li bi se za njega i saznalo da gutanju književnog dela nije prisustvovao i žiri sastavljen isto tako od gimnazijalaca. Od njih su za rekord saznali prvo svi ostali učenici muške gimnazije, a posle i cela varoš, "tako da pola Novog Sada prepričava danas ovaj događaj kao izuzetno retku senzaciju".

- Neverovatni rekorder je đak sedmog razreda gimnazije. Dobro uči i nije u zavadi ni sa nastavnikom književnosti, niti sa književnošću uopšte, a isto tako nema ni razloga da mrzi NJegoša i njegova dela - ističe autor članka u "Politici" i dodaje da je do toga da pojede celu knjigu došlo sasvim slučajno, više zbog kaprisa nego zbog opklade, i da mu se u ruci našla neka druga knjiga, a ne "Gorski vijenac", na primer Algebra, on bi nju pojeo.

FOTO: Arhiva Novosti/Vikipedija

 

Ideja da se sklopi ovakva neobična opklada potekla je iz šale. Jedan njegov drug, po izlasku iz škole, baš posle časa književnosti, uzeo je jednu ulaznicu i pojeo je pred svojim drugovima. Naravno, kako dečaci vole da se nadjačavaju i međusobno izazivaju, jedan od prisutnih je konstatovao da to nije neki naročiti podvig, uz reči: "Čik ti pojedi celu knjigu, evo na primer ovu (tu je pokazao na 'Gorski vijenac' koji mu se zatekao u ruci). To, ako možeš).

Traženo - dobijeno. Opklada je sklopljena, obojica su predala prisutnim drugovima po deset dinara, a onda je gimnazijalac tražio da mu se donese knjiga, i srećom, dobio je jednu bez tvrdih korica. A onda je počeo da jede.

- List po list, čak zajedno sa tutkalom kojim su pričvršćeni listovi i koncem kojim je knjiga bila prošivena, pa mu je zato dozvoljeno da se uz neobično meze služi i kiflama i vodom. Korice "Gorskog vijenca", kako pričaju očevici, rekorder je progutao za tren oka. Prvo je otkinuo gornje ivice, onda je u njih zavio parče kifle i sve zajedno zamočio u čašu vode. Pošto je podržao nekoliko trenutaka, dok je hartija malo omekšala u vodi, ceo taj nakvašeni zamotuljak metnuo je u usta, malo ga prožvakao i progutao - piše "Politika" uz napomenu da je "žiri bio zabezeknut".

FOTO: Arhiva Novosti/Vikipedija

 

Ista procedura ponovila se i sa donjim koricama i sa listovima. Posle dva i po sata ostao je poslednji list koji se još držao na tutkalu i koncu. I njega je progutao s poslednjim komadom kifle, a onda, kao da ništa nije bilo rekao je: "E sad još da te častim s ovim!" I pojeo je ulepljeno tutkalo i progutao konac. Odmah mu je bio isplaćen zasluženi novac.

Ne znamo da li je ovo čista izmišljotina ili ne, ali kako god bilo, ovaj novosadski gimnazijalac je "sutradan došao u školu, živ i zdrav".

- Izgledao je kao da ništa nije bilo. Sve je prošlo u redu, još istog dana. Svario je ceo 'Gorski vijenac' - i uvod, i rečnik, svario je čak i komentar...

Zaključuje se da cela muška gimnazija gleda u neobičnog rekordera sa još neobičnijim stomakom, kao u neko natprirodno čudo. I rekorderovi profesori su saznali i sad se Novosađani pitaju: kako su oni primili ceo ovaj slučaj. Kao budalaštinu ili posmatraju čisto s pedagoške strane?

- Jer, zbilja, teško bi se moglo uzeti da je dete bilo željno nauke i književnosti, toliko željno da nije imalo vremena da čita nego je gutalo list po list "Vijenca" dok ga nije celog pojelo... - pisala je "Politika" pre 86 godina.

(021.rs)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".