Овако је о овом несвакидашњем догађају известила Политика у издању од 18. марта 1936. године у јеку разних рекорда који су тих дана постављали свуда по свету знани и незнани рекордери. Како је констатовао аутор текста, новосадски гимназијалац је поставио један невероватан рекорд, "због кога би се Његош у гробу преврнуо".

Овај невероватни догађај се одиграо неколико дана пре 18. марта, али се даље констатује да је питање да ли би се за њега и сазнало да гутању књижевног дела није присуствовао и жири састављен исто тако од гимназијалаца. Од њих су за рекорд сазнали прво сви остали ученици мушке гимназије, а после и цела варош, "тако да пола Новог Сада препричава данас овај догађај као изузетно ретку сензацију".

- Невероватни рекордер је ђак седмог разреда гимназије. Добро учи и није у завади ни са наставником књижевности, нити са књижевношћу уопште, а исто тако нема ни разлога да мрзи Његоша и његова дела - истиче аутор чланка у "Политици" и додаје да је до тога да поједе целу књигу дошло сасвим случајно, више због каприса него због опкладе, и да му се у руци нашла нека друга књига, а не "Горски вијенац", на пример Алгебра, он би њу појео.

ФОТО: Архива Новости/Википедија

 

Идеја да се склопи оваква необична опклада потекла је из шале. Један његов друг, по изласку из школе, баш после часа књижевности, узео је једну улазницу и појео је пред својим друговима. Наравно, како дечаци воле да се надјачавају и међусобно изазивају, један од присутних је констатовао да то није неки нарочити подвиг, уз речи: "Чик ти поједи целу књигу, ево на пример ову (ту је показао на 'Горски вијенац' који му се затекао у руци). То, ако можеш).

Тражено - добијено. Опклада је склопљена, обојица су предала присутним друговима по десет динара, а онда је гимназијалац тражио да му се донесе књига, и срећом, добио је једну без тврдих корица. А онда је почео да једе.

- Лист по лист, чак заједно са туткалом којим су причвршћени листови и концем којим је књига била прошивена, па му је зато дозвољено да се уз необично мезе служи и кифлама и водом. Корице "Горског вијенца", како причају очевици, рекордер је прогутао за трен ока. Прво је откинуо горње ивице, онда је у њих завио парче кифле и све заједно замочио у чашу воде. Пошто је подржао неколико тренутака, док је хартија мало омекшала у води, цео тај наквашени замотуљак метнуо је у уста, мало га прожвакао и прогутао - пише "Политика" уз напомену да је "жири био забезекнут".

ФОТО: Архива Новости/Википедија

 

Иста процедура поновила се и са доњим корицама и са листовима. После два и по сата остао је последњи лист који се још држао на туткалу и концу. И њега је прогутао с последњим комадом кифле, а онда, као да ништа није било рекао је: "Е сад још да те частим с овим!" И појео је улепљено туткало и прогутао конац. Одмах му је био исплаћен заслужени новац.

Не знамо да ли је ово чиста измишљотина или не, али како год било, овај новосадски гимназијалац је "сутрадан дошао у школу, жив и здрав".

- Изгледао је као да ништа није било. Све је прошло у реду, још истог дана. Сварио је цео 'Горски вијенац' - и увод, и речник, сварио је чак и коментар...

Закључује се да цела мушка гимназија гледа у необичног рекордера са још необичнијим стомаком, као у неко натприродно чудо. И рекордерови професори су сазнали и сад се Новосађани питају: како су они примили цео овај случај. Као будалаштину или посматрају чисто с педагошке стране?

- Јер, збиља, тешко би се могло узети да је дете било жељно науке и књижевности, толико жељно да није имало времена да чита него је гутало лист по лист "Вијенца" док га није целог појело... - писала је "Политика" пре 86 година.

(021.рс)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".