Prvi srpski klub

U tadašnjoj Austrougraskoj su se igrale utakmice u Ligi južne Mađarske, a trostruki prvak ove zone je bio upravo srpski klub. FK Bačka je osnovana u Subotici 1901. godine i takmičila se u stranoj državi. Ime koje je klub nosio je Subotički atletski klub Bačka.

Foto: Vikipedija, Gugl maps printskrin

 

Danas Bačka nastupa u četvrtom rangu takmičenja i igra na stadionu kraj Somborske kapije u Subotici. Navodi se kao najstariji "srpski" klub, ali ne i najstariji klub formiran u Srbiji.

Prvi klubovi u Srbiji

To mesto pripada dve godine mlađem klubu iz Beograda - FK Soko. Osnovan je 18. aprila 1903. godine i postaje prvi fudbalski klub formiran u Srbiji. Trideset godina posle osnivanja menja ime u "BASK" - Beogradski akademski sportski klub.

Foto: Vikipedija, Gugl maps printskrin

 

Posle završetka Drugog svetskog rata, tradiciju kluba nastavlja FK Senjak koji preuzima ime i tradiciju jednog od najstarijih kolektiva u nekadašnjoj Srbiji. Trenutno se takmiči u Srpskoj ligi Beograd, odnosno trećeligaškom takmičenju. Utakmice kluba se igraju kod Hipodroma pokraj Topčiderske reke, nadomak Košutnjaka i Topčidera.

Drugi klub osnovan u Srbiji je osnovao Danilo Stojanović, Čika Dača. Začeti u Kragujevcu, upotpunili su prvobitni srpski fudbalski trougao - Subotica-Beograd-Kragujevac. Osnovani su 14. septembra 1903. godine.

Foto: Vikipedija, Gugl maps printskrin

 

Dva najstarija kluba u Srbiji tada su odigrali prve mečeve 1904. godine. Prvi meč je odigran na Košutnjaku prvog dana Duhova i to je bila prva međuklupska i međugradska utakmica u Srbiji. Soko je pobedio sa ubedljivih 9-0, a septembra je revanš odigran u Kragujevcu kada su domaćini pobedili rezultatom 5-1.

Šumadija danas nastupa u Šumadijsko-raškoj zoni, odnosno četvrtom rangu takmičenja i na Stadionu u naselju Bubanj u Kragujevcu.

Beogradski giganti

Dva giganta fudbala u predratnoj Srbiji su Jugoslavija i BSK. Godine 1913. upravo Čika Dača osniva klub Velika Srbija. Klub je u svoje redove doveo mnoge iskusne beogradske igrače, ali i Kragujevčani su pratili Čika Daču do Beograda. Pored njih, timu su se pridružili i dva igrača iz Češke, kao i trener.

Foto: Vikipedija

 

Posle Velikog rata, klub menja ime u Jugoslavija, analogno starom imenu, ali novom okruženju u kom su se našli. Nastupali su prvo na Vašarištu, stadionu koji se nalazi na mestu današnjeg Elektrotehničkog fakulteta, međutim, kasnije se sele na Topčider, u današnju Ulicu LJutice Bogdana. Posle Drugog svetskog rata, stadion i oprema su predati novoformiranom gigantu - Crvenoj zvezdi.

Drugi velikan srpskog predratnog fudbala je BSK, osnovan 1911. godine, opet uz pomoć Čika Dače. Oni su takođe igrali na Trkalištu, sve do 1929. godine kada se takođe sele na Topčider. Podignut je moderan stadion sa reflektorima, a između ratova je važio za najmoderniji na Balkanu.

Foto: Vikipedija

 

Ovaj klub nije video kraj Drugog rata, ugašen je, a stadion i oprema su predati Jugoslovenskoj narodnoj armiji, koja potom osniva Partizan, a na mestu BSK-ovog stadiona se gradi Stadion JNA. Tradiciju ovog kluba, iako mnogi osporavaju, je, čini se, nastavio OFK Beograd. Prvo ime ovog kluba je bilo FK Metalac i osnovan je 1945. godine, a zatim se 1950. godine menja ime kluba u BSK i mnogi bivši predratni igrači se dovode u upravu kako bi se naglasila predratna tradicija.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".