Pored istorijskog značaja, on je učinio i jedan korak koji je zauvek izmenio geografiju područja Fenikije.

Blizu obale današnjeg Libana se nalazio novi grad Tir sa jakim utvrđenjem i okružen morem. Stari Tir je bio na obali i njegove zidine su srušene. Deset meseci je trajala opsada ovog strateški bitnog grada na obali Fenikije, a to je sve više ljutilo Aleksandra.

On se odlučio za nesvakidašnji potez, napravio je most dugačak oko 1 kilometar uz pomoć ostataka zidina obalskog dela Tira. Tokom opsade je Aleksandar dobio pismo u kome Darije Treći nudi primirje, otkupninu za njegovu porodicu i sve zemlje zapadno od Eufrata Aleksandru. Makedonski vojskovođa odbija i upućuje grčku vojsku na dalji pohod.

Foto: Vikipedija

 

Koristeći izgrađeni put, uz pomoć opsadnih sprava, dolazi grčka vojska do zidina i Aleksandar uspeva da se probije u grad. Bio je toliko ljut zbog žestoke odbrane grada da je uništio pola grada, masakrirao ogroman broj građana, a preostale prodao kao roblje.

Geografske promene

Ako pogledamo kartu Libana, ostrvo Tir danas ne postoji, već je to obalski grad. Ovo se desilo upravo zbog kilometarskog mosta koji je sagradio Aleksandar kako bi pokorio grad. Ovim poduhvatom, on je uspeo da promeni geografske karte zauvek.

Foto: Vikipedija, Gugl maps printskrin

 

Više od 2 milenijuma je prošlo od ove opsade, a danas je ostrvski deo Tira potpuno spojen sa kopnom. Aleksandrov most se potpuno proširio i napravio zemljani put od Tira do kopna u Libanu.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".