Badnje veče predstavlja jedan od najradosnijih praznika u hrišćanstvu, kada se iščekuje rođenje Isusa Hrista. Tada se u kuću unosi badnjak, koji simbolizuje zdravlje, radost i izobilje, a na stolu bi trebalo da se nađe posna trpeza.

Međutim, postoje i posebne grupe ljudi, koje su oslobođene verske obaveze na posnu hranu.

Žene koje su u drugom stanju su pošteđene posta u svakom smislu, jer se smatraju blaženimu svakom smislu te reči. Dovoljna žrtva je polaganje svog tela radi donošenja novog života, začiji razvoj je neophodna raznovrsna ishrana, koja uključuje i mrsnu hranu.

U grupu izuzetu od posta, spadaju i ljudi i sa akutnim i sa hroničnim bolestima. Da bi se održao život neophodno je poštovati medicinsku ishranu, koja ponekad uključuje i mesne proizvode.

I deca su izuzeta od posta jer nema ni jednog kanona koji izričito propisuje kako bi deca trebalo da poste. Deca ne poste i nemaju potrebe da poste kao odrasli hrišćani. Oni još ne poseduju grehe, strasti i navike, koje se postom smiruju i zbog kojih je post od Boga zapoveđen, a od svete Crkve ustanovljen i propisan.

Kako će deca postiti i koliko, zavisi od pobožnosti i vere njihovih roditelja. A tu zaista treba imati mnogo mudrosti i rasuđivanja da se ne ogrešimo ni o telesne ni o duhovne potrebe svoga deteta.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".