Španska policija uhapsila je jednog od 10 najtraženijih begunaca FBI-ja, koji je odseo u hotelu u Madridu pod lažnim identitetom.

Majkl DŽejms Prat, državljanin Novog Zelanda, osuđen je u SAD na doživotnu kaznu zatvora zbog seksualne eksploatacije i seksualnog napada i stvaranja slika seksualnog zlostavljanja dece.

Policija navodi da je Prat bio umešan u audiovizuelnu produkciju snimaka, vrbovanje maloletnih devojaka i mladih žena putem prevare između 2012. i 2019. godine. Oni smatraju da je od ovih aktivnosti zaradio više od 17 miliona dolara.

Španske vlasti su istakle da je samo 57 kriminalaca sa liste najtraženijih FBI uhapšeno van nadležnosti biroa, dodajući da je to prvi put da se to dogodilo u Španiji.

Foto: Tanjug/AP

 

On je uveravao oštećene da neće objaviti materijal

Osumnjičeni muškarac je postavljao onlajn oglase u SAD i Kanadi u kojima nudi poslove "manekenstva", ali se zapravo radilo o snimanju pornografskog sadržaja. Plaćao je drugim ženama da glume "mamac" i ubede žrtve da snimljeni materijal neće biti objavljen na internetu, prenosi Gardijan.

Žrtve su ponekad držane protiv svoje volje i prisiljavane na seksualne radnje na koje su prethodno izričito odbijale pristanak. Prat je bio u bekstvu od novembra 2019, kada je za njim raspisan savezni nalog u Okružnom sudu Kalifornije.

U septembru ga je FBI stavio na listu najtraženijih begunaca i ponudio nagradu do 100.000 dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja, piše CBS.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Indeks.hr)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".