Jordan je na granici sa Irakom zaplenio tonu tableta amfetamina koje su krijumčarene u pasti od urme, što je jedna od najvećih takvih zaplena, objavio je danas Bi-Bi-Si.

Kako se navodi, ukupno šest miliona pilula leka poznatog kao "kaptagon" pronađeno je u dva kamiona hladnjače.

Najnovija zaplena je izvršena na graničnom prelazu Al-Karamah između Iraka i Jordana. Nije navedeno koliko je ljudi uhapšeno.

Sukobi između jordanske vojske i trgovaca drogom su sve češći. Kaptagon, koji se naziva "kokainom siromaha", proizvodi se u ogromnim količinama u Siriji. Na vrhuncu sukoba u Siriji, militantne grupe snabdevale su borce drogom, sa dodatkom kofeina, da bi se povećala njihova borbenost.

Sa rastućim siromaštvom, mnogi Sirijci su se uključili u trgovinu drogom, koja sada vredi mnogo više od legalnog izvoza. Iako sirijska vlada to poriče, izveštaji dovode u vezu moćne ličnosti u biznisu i vojsci sa proizvodnjom i distribucijom kaptagona.

Foto: Tanjug/AP

 

Amfetamin se krijumčari u susedne zemlje, kao što su Jordan i Liban, a krajnje odredište je često u zalivskim državama gde postoji veliko tržište, preneo je Bi-Bi-Si.

Kaptagon najčešće koriste ratnici Islamske države, prenosi RTS. Hemijska hrabrost, džihad droga, "kaptagon" – sve su to žargonski nazivi za sinteičku drogu kojoj tvorci stalno menjaju hemijski sastav.

Kaptagon zapravo nije nova droga. Još šezdesetih godina se koristio kao lek za narkolepsiju. Danas se dovodi u vezu sa terorizmom. Strani mediji su svojevremeno prenosili da je pronađen kod odgovornih za napade u Parizu i Tunisu.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".