Шпанска полиција ухапсила је једног од 10 најтраженијих бегунаца ФБИ-ја, који је одсео у хотелу у Мадриду под лажним идентитетом.

Мајкл Џејмс Прат, држављанин Новог Зеланда, осуђен је у САД на доживотну казну затвора због сексуалне експлоатације и сексуалног напада и стварања слика сексуалног злостављања деце.

Полиција наводи да је Прат био умешан у аудиовизуелну продукцију снимака, врбовање малолетних девојака и младих жена путем преваре између 2012. и 2019. године. Они сматрају да је од ових активности зарадио више од 17 милиона долара.

Шпанске власти су истакле да је само 57 криминалаца са листе најтраженијих ФБИ ухапшено ван надлежности бироа, додајући да је то први пут да се то догодило у Шпанији.

Фото: Танјуг/АП

 

Он је уверавао оштећене да неће објавити материјал

Осумњичени мушкарац је постављао онлајн огласе у САД и Канади у којима нуди послове "манекенства", али се заправо радило о снимању порнографског садржаја. Плаћао је другим женама да глуме "мамац" и убеде жртве да снимљени материјал неће бити објављен на интернету, преноси Гардијан.

Жртве су понекад држане против своје воље и присиљаване на сексуалне радње на које су претходно изричито одбијале пристанак. Прат је био у бекству од новембра 2019, када је за њим расписан савезни налог у Окружном суду Калифорније.

У септембру га је ФБИ ставио на листу најтраженијих бегунаца и понудио награду до 100.000 долара за информације које би довеле до његовог хапшења, пише ЦБС.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Индекс.хр)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".