U selo dolaze agenti koji uveravaju ljude da mogu normalno da žive bez jednog bubrega, uz lažne tvrdnje da će im izvađeni ponovo narasti. Odvode ih u Indiju gde se izvode operacije. Gita, majka četvero dece, prodala je bubreg za 2000 dolara, pisao je "Odity Central".

- Već 10 godina ljudi dolaze u naše selo i nagovaraju nas da prodamo organe. Ja sam uvek govorila ne. Ipak, naša porodica je rasla, a rasla je i želja da kupimo kuću - rekla je Gita.

Kaže kako je uvijek htela svoj mir, svoj dom i svoj vrt.

- Kada sam rodila decu trebala nam je kuća. Zato sam otišla zajedno sa jetrvom u Indiju na operaciju - kaže ona. Operacija je kratko trajala, a u bolnici je bila tri nedelje.

- Kad sam se probudila nakon operacije činilo mi se kao da se ništa nije dogodilo. Dobila sam novac i kupila kuću - kaže Gita.

Nažalost ove godine njena kuća je stradala u zemljotresu koji je pogodio Nepal. Kuće je izgubilo i puno njenih komšija. Nakon zemljotresa u celoj zemlji je porasla prodaja organa, iako je to ilegalno.

Ponekad ljude otimaju te im vade organe. Neke uveravaju da im treba operacija, iako su zdravi. Bilo je slučajeva da su ljude ubili kako bi im izvadili oba bubrega.

Prošle godine magazin "Tajms" je pisao o Kenam Tamangu koga je prevario zet. Obećao mu je bolji posao u Čenaiju u Indiji. Ali kada je tamo stigao, poveli su ga u bolnicu. Rekli su mu da će mu dati novac za bubreg i obećali da će mu izrasti drugi. I Ganeš Bahadur Damai je otišao u Indiju zbog obećanja da će dobiti dobar posao. Tamo su mu dali injekciju i u nesvesti je bio 24 sata. Kada se probudio bio je u bolnici. Nakon tri nedelje dobio je 150 dolara i poslali su ga kući. Tamo je uspeo da kupi mali komad zemlje, piše "Odity Central",

(24sata.hr)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".