У село долазе агенти који уверавају људе да могу нормално да живе без једног бубрега, уз лажне тврдње да ће им извађени поново нарасти. Одводе их у Индију где се изводе операције. Гита, мајка четверо деце, продала је бубрег за 2000 долара, писао је "Одитy Централ".

- Већ 10 година људи долазе у наше село и наговарају нас да продамо органе. Ја сам увек говорила не. Ипак, наша породица је расла, а расла је и жеља да купимо кућу - рекла је Гита.

Каже како је увијек хтела свој мир, свој дом и свој врт.

- Када сам родила децу требала нам је кућа. Зато сам отишла заједно са јетрвом у Индију на операцију - каже она. Операција је кратко трајала, а у болници је била три недеље.

- Кад сам се пробудила након операције чинило ми се као да се ништа није догодило. Добила сам новац и купила кућу - каже Гита.

Нажалост ове године њена кућа је страдала у земљотресу који је погодио Непал. Куће је изгубило и пуно њених комшија. Након земљотреса у целој земљи је порасла продаја органа, иако је то илегално.

Понекад људе отимају те им ваде органе. Неке уверавају да им треба операција, иако су здрави. Било је случајева да су људе убили како би им извадили оба бубрега.

Прошле године магазин "Тајмс" је писао о Кенам Тамангу кога је преварио зет. Обећао му је бољи посао у Ченаију у Индији. Али када је тамо стигао, повели су га у болницу. Рекли су му да ће му дати новац за бубрег и обећали да ће му израсти други. И Ганеш Бахадур Дамаи је отишао у Индију због обећања да ће добити добар посао. Тамо су му дали инјекцију и у несвести је био 24 сата. Када се пробудио био је у болници. Након три недеље добио је 150 долара и послали су га кући. Тамо је успео да купи мали комад земље, пише "Одитy Централ",

(24сата.хр)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".