Pacijent na kom je izvršena eksperimentalna transplantacija je već bio na veštačkom održavanju u životu i bez šanse da se oporavi, prenosi BBC. 


Bubreg je uzet od genetski modifikovane svinje kako bi se sprečilo da ljudsko telo organ prepozna kao "strano telo" i odbaci ga. Nakon operacije stručnjaci su dva dana vršili provere kako bi utvrdili da li će telo prihvatiti svinjski bubreg i saopštili da on u ljudskom telu funkcioniše isto i kao nakon transplantacije ljudskog organa.

Foto: Jutjub/printskrin/CBS Evening News

 


Rad još uvek nije zvanično objavljen, ali stručnjaci navode da je ovo najnapredniji eksperiment izvršen do sada.

Slična testiranja su rađena na životinjama, a ovo je prvi put da je testirano na čoveku.

Korišćenje svinjskih organa za transplantaciju, međutim, nije nova ideja. Srčani zalisci svinja se odavno uspešno presađuju ljudima.

"Bubreg je funkcionirao normalno"

Hirurzi bolnice Univerziteta u NJujorku su tokom dvočasovne operacije povezali svinjski bubreg sa krvnim žilama pacijenta kako bi proverili hoće li bubreg normalno funkcionisati ili će ga telo odbaciti. Tokom sledeća dva i po dana pomno su pratili rad organa, radeći brojne provere i analize.

- Bubreg je funkcionisao normalno i izgleda da ga tijelo nije odbacilo - kazao je za BBC liječnik Robert Montgomeri.

Montgomeri, koji je i sam prošao transplantaciju srca, istakao je kako je od velike važnosti da se pacijentima na listi čekanja osigura što veći broj organa.

- Trenutno oko 40% pacijenata koji čekaju na transplantaciju umre pre nego što stignu na red. Već koristimo svinje kao hranu i u medicinske svrhe, tako da ovo nije nešto puno drugačije", dodao je hirurg.

 

(Novi magazin/Indeks.hr)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".