Izmišljeni lik koji najverovatnije ima poreklo u verovanjima slovenskih i germanskih naroda. Najčešće se prikazuje na sankama koje vuku irvasi sa torbom punom poklona. NJegov dom se nalazi na Severnom polu ili u Laponiji.

Rani hrišćanski uzori za starca sede brade koji donosi poklone deci jeste Sveti Nikola, episkop Mire u Likiji u Anadoliji. On je prema predanju vaskrsao troje dece koje je mesar zaklao u vreme gladi. Otuda se slavi kao zaštitnik dece.

Najčuveniji je, ipak, po svojim poklonima sirotinji, a naročito davanjem miraza siromašnim ćerkama kako ne bi postale robinje ili prostitutke. Navodno je ubacio kroz prozor vreću sa zlatnicima. Kasnije se priča menjala, pa je po jednoj verziji ubacivao vreću kroz dimnjak, a zlatnici su upali u čarape koje su se sušile.

Foto: Tanjug/AP

 

Slovenski uticaj na legendu o Deda Mrazu je začuđujući. On je prvobitno bio zli čarobnjak koji je voleo da zaleđuje ljude. Otimao je decu i odvodio ih u svom džinovskom džaku. Vreme je prolazilo, a Sloveni su pali pod uticaj hrišćanstva, lik je izmenjen. Postao je ljubazan i počeo je da daje poklone deci.

Sovjetske vlasti su 1928. godine proglasile Deda Mraza "saradnikom popova i bogatih seljaka". Novogodišnje jelke su bile zabranjene, ali se verovanje ipak u tajnosti održalo. Ipak, da ne bi bio poistovećen sa zapadnim Deda Mrazom, Staljin je naredio da Deda Mrazovi nose samo plave kapute.

 

 

Deda Mraz ipak odgovara na pisma

Pisanje pisama je postao običaj kod dece, a sadržina je bila puna želja i dokaza o lepom ponašanju. Mnoge poštanske službe dozvoljavaju slanje pisama Deda Mrazu, a na njih odgovaraju radnici pošte ili spoljni saradnici.

Foto: N. Fifić

 

Poštanska služba SAD ima najstariji organizovani pokušaj odgovaranja na pisma upućena Deda Mrazu. Počeli su 1912. godine, a cilj je da se proslede pisma mališana velikim korporacijama i dobrotvornim organizacijama kako bi se ispunili dečiji snovi.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".