Majid Reza Rahnavard, koji je, prema pisanju tamošnjih medija bio rvač, javno je obešen u gradu Mashadu (severoistok) nakon što je osuđen na smrt zbog ubistva dvojice sigurnosnih agenata, javila je agencija Mizan.

"Osuđen je na smrt zbog 'rata protiv boga', jer je nožem izbo dva pripadnika snaga sigurnosti", navodi Mizan, dodavši da je navodno ranio još četiri osobe.

Mladić je uhapšen 19. novembra, optužen 24., a suđenje mu je održano 29. novembra kada je osuđen na smrt, nakon što je priznao zločine, navodi Mizan.

Devet drugih zatvorenika osuđeno je na smrt zbog protesta, a prema Amnesty Internationalu, najmanje 28 optuženih moglo bi biti osuđeno na vješanje.

A takođe sada se sudi i poznatom fudbaleru.

Iran se već više od dva meseca suočava sa protestima i nemirima. Sve je eskaliralo nakon što je Mahsa Amini (22) umrla u policijskom pritvoru, pošto ju je prethodno uhapsila moralna policija. Kriza se prelila i na sport. 

Naročito tokom Mundijala, kada su pogledi svetske javnosti bili uprti baš ka Iranu. Fudbalska reprezentacija Irana je tokom Svetskog prvenstva iskazala i znak protesta, odbila je da peva himnu na prvom meču u Kataru protiv Engleske. Bilo je suza na tribinama, bilo je i protesta baš u publici, a kasnije su isti ti fudbaleri i naterani od strane svoje zemlje da pevaju himnu, kako bi izbegli eventualne posledice.

Čak i nezvanična Mis Mundijala dolazi iz Irana, ali čak je i ona morala sebe da sačuva od svoje države, koja je veoma rigorozna. Međutim, sve je otišlo korak dalje, pošto je "FIFPRO" na svom Tviter profilu objavio vest da je fudbaler tamošnje profesionalne lige, Amir Naser-Azadani, osuđen na smrt pošto je podržao kampanju za prava žena.

- Šokirani smo i zgroženi izveštajem da se profesionalni fudbaler Amir Naser Azadani suočava sa pogubljenjem u Iranu, i to nakon što je vodio kampanju za prava žena i osnovne slobode slobode u svojoj zemlji. Solidarišemo se sa Amirom i pozivamo na hitno ukidanje kazne - stoji u saopštenju FIFPRO, agencije koja se bori za prava fudbalera u svetu.

 

 

I sam igrač je svoju profilnu fotografiju na instagramu pretvorio samo u crnu pozadinu u znak protesta, a na društvenoj mreži dugo se nije više ni oglašavao. 

 

 

 

(Sportal)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".