Мајид Реза Рахнавард, који је, према писању тамошњих медија био рвач, јавно је обешен у граду Масхаду (североисток) након што је осуђен на смрт због убиства двојице сигурносних агената, јавила је агенција Мизан.

"Осуђен је на смрт због 'рата против бога', јер је ножем избо два припадника снага сигурности", наводи Мизан, додавши да је наводно ранио још четири особе.

Младић је ухапшен 19. новембра, оптужен 24., а суђење му је одржано 29. новембра када је осуђен на смрт, након што је признао злочине, наводи Мизан.

Девет других затвореника осуђено је на смрт због протеста, а према Амнестy Интернатионалу, најмање 28 оптужених могло би бити осуђено на вјешање.

А такође сада се суди и познатом фудбалеру.

Иран се већ више од два месеца суочава са протестима и немирима. Све је ескалирало након што је Махса Амини (22) умрла у полицијском притвору, пошто ју је претходно ухапсила морална полиција. Криза се прелила и на спорт. 

Нарочито током Мундијала, када су погледи светске јавности били упрти баш ка Ирану. Фудбалска репрезентација Ирана је током Светског првенства исказала и знак протеста, одбила је да пева химну на првом мечу у Катару против Енглеске. Било је суза на трибинама, било је и протеста баш у публици, а касније су исти ти фудбалери и натерани од стране своје земље да певају химну, како би избегли евентуалне последице.

Чак и незванична Мис Мундијала долази из Ирана, али чак је и она морала себе да сачува од своје државе, која је веома ригорозна. Међутим, све је отишло корак даље, пошто је "ФИФПРО" на свом Твитер профилу објавио вест да је фудбалер тамошње професионалне лиге, Амир Насер-Азадани, осуђен на смрт пошто је подржао кампању за права жена.

- Шокирани смо и згрожени извештајем да се професионални фудбалер Амир Насер Азадани суочава са погубљењем у Ирану, и то након што је водио кампању за права жена и основне слободе слободе у својој земљи. Солидаришемо се са Амиром и позивамо на хитно укидање казне - стоји у саопштењу ФИФПРО, агенције која се бори за права фудбалера у свету.

 

 

И сам играч је своју профилну фотографију на инстаграму претворио само у црну позадину у знак протеста, а на друштвеној мрежи дуго се није више ни оглашавао. 

 

 

 

(Спортал)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".