Ovo je utvrdilo dodatno veštačenje, koje je uradila doktor Miljana Kecmanovića sa Biološkog fakulteta i pojasnila ga na jučerašnjem suđenju braći u Višem sudu u Beogradu.

Analizom pet metaka koji su se nalazili u okviru tog pištolja CZ M70 iz kojeg je pucano utvrđeno je da je na njima mešoviti DNK, a da je većinski od ubijenog Lepojevića. Kako je objasnila veštak Kecmanović na tim mecima postoje manjinske varijante, koje se delimično poklapaju sa DNK Petra i Uroša, ali ne može se tvrditi da je to DNK trag jednog od njih, kao što se isto tako ne može ni isključiti. 

Iznoseći odbranu Petar Rakočević je ispričao da je Lepojević imao pištolj i da ga je on udario po njemu, pa je ispao na zemlju. Petar ga je prvi zgrabio i onda drškom udario Filipa po glavi, a potom i sa cevi kada je, kako je tvrdio, pištolj opalio, a Filip pao na zemlju. Lepojevićevi prijatelji Aleksa Đukanović i Ivan Nović su na suđenju tvrdili da on nije imao pištolj.

Foto: I. Marinković, N. Skenderija

 

Veštak balističar Miloš Kopečni utvrdio je da je taj pištolj CZ M70 tehnički i funkcionalno bio ispravan. Na pitanje branioca Ivane Ostojić on je odgovorio da taj model može da opali usled udara i bez potezanja obarača, ali i ne mora.

- U praksi je bilo i jednih i drugih slučajeva. Taj model osim osnovnog nema dodatne sigurnosne sisteme koji sprečavaju neželjena opaljenja. U praksi je bilo opaljenja ovog pištolja prilikom udara, ali je potrebno da udarac bude jak u predelu drške - objasnio je balističar Kopečni. 

Sud je odredio da se uradi dopunsko veštačenje pištolja da se vidi da li može slučajno da opali. Veće je odbilo i predlog branilaca da se Petar i Radovan Rakočević puste na slobodu ili u kućni pritvor, jer su u pritvoru već dve godine i tri meseca. 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".