Ово је утврдило додатно вештачење, које је урадила доктор Миљана Кецмановића са Биолошког факултета и појаснила га на јучерашњем суђењу браћи у Вишем суду у Београду.

Анализом пет метака који су се налазили у оквиру тог пиштоља ЦЗ М70 из којег је пуцано утврђено је да је на њима мешовити ДНК, а да је већински од убијеног Лепојевића. Како је објаснила вештак Кецмановић на тим мецима постоје мањинске варијанте, које се делимично поклапају са ДНК Петра и Уроша, али не може се тврдити да је то ДНК траг једног од њих, као што се исто тако не може ни искључити. 

Износећи одбрану Петар Ракочевић је испричао да је Лепојевић имао пиштољ и да га је он ударио по њему, па је испао на земљу. Петар га је први зграбио и онда дршком ударио Филипа по глави, а потом и са цеви када је, како је тврдио, пиштољ опалио, а Филип пао на земљу. Лепојевићеви пријатељи Алекса Ђукановић и Иван Новић су на суђењу тврдили да он није имао пиштољ.

Фото: И. Маринковић, Н. Скендерија

 

Вештак балистичар Милош Копечни утврдио је да је тај пиштољ ЦЗ М70 технички и функционално био исправан. На питање браниоца Иване Остојић он је одговорио да тај модел може да опали услед удара и без потезања обарача, али и не мора.

- У пракси је било и једних и других случајева. Тај модел осим основног нема додатне сигурносне системе који спречавају нежељена опаљења. У пракси је било опаљења овог пиштоља приликом удара, али је потребно да ударац буде јак у пределу дршке - објаснио је балистичар Копечни. 

Суд је одредио да се уради допунско вештачење пиштоља да се види да ли може случајно да опали. Веће је одбило и предлог бранилаца да се Петар и Радован Ракочевић пусте на слободу или у кућни притвор, јер су у притвору већ две године и три месеца. 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".