Izvor koji je upoznat sa slučajem, opisuje kako je funkcionisala njihova šema krijumčarenja ljudi, i dodaje da su šverceri dobijali između 1.500 i 2.000 evra po prevezenom migrantu.

Glavni u poslu

Zločin se, podsetimo, dogodilo u sredu oko 15.30 u Ulici Vlade Obradovića Kamenog u Ugrinovcima kod Beograda, ispred kuće u kojoj je osumnjičeni živeo kao podstanar. Telo ubijenog Delevića pronađeno je na zadnjem sedištu džipa BMW X6, a ubistvu je navodno prethodila svađa oko novca koji ubijeni nije isplatio B. T. za prevezene ture migranata.

- Sumnja se da su ubijeni Delević, kao jedan od glavnih u poslu, i osumnjičeni Kikinda zapravo bili deo jedne veoma ozbiljne kriminalne organizacije koja je prevozila migrante u Evropsku uniju. Šema je funkcionisala tako što bi migranti dolazili do bugarske granice, prelazili bi u Srbiju pešaka, a zatim bi ih B. T. pretežno svojim "pasatom" vozio do granice sa Mađarskom - objašnjava sagovornik.

- Migranti bi nakon što ih Kikinda ostavi u blizini Horgoša, peške prelazili u Mađarsku, gde bi ih čekali drugi krijumčari, njihovi saradnici, koji bi ih prevozili dalje, uglavnom do Austrije.

Sagovornik objašnjava da je zarada vozača bila poprilično velika. - Kikinda je u početku lepo zarađivao, i cela ta priča mu se dopala, jer je video da je sve profesionalno organizovano i da ne postoji bojazan da bude uhapšen za krivično delo. Međutim, ubrzo su počeli problemi, jer ga Delević nije redovno isplaćivao - kaže izvor:

- Migranti bi ovu turu plaćali od 1.500 do 2.000 evra, a B. T. bi od toga dobijao 200 evra po migrantu. Kikinda je znao da u "pasat" nagura po 12, 13 migranata.

Priznao na saslušanju

Kako dalje objašnjava izvor, ubijeni Crnogorac, navodno, je bio glavni za šverc ljudi na tlu Srbije.

- Napravio je ekipu koja je neumorno radila za njega, dok je on pak, navodno, radio za jednog svog rođaka iz Crne Gore koji je, kako se priča, blizak škaljarskom klanu. Sumnja se da je taj čovek Deleviću dao pare da vrati dug B. T., ali da ga on nije isplatio jer je novac zadržao za sebe - kaže izvor.

Podsetimo, osumnjičenom B. T. je posle saslušanja u beogradskom Višem javnom tužilaštvu određen pritvor do 30 dana, a on je na saslušanju priznao zločin i detaljno izneo svoju odbranu.

Inače, ubijeni Dražen Delević ima debeo dosije. NJemu se u Bijelom Polju sudilo zbog šverca 215 kilograma marihuane, a u Srbiji je bio osuđen zbog pljačke menjačnice i trebalo je da ide na izdržavanje kazne.

Dvaput se jedva izvukao

Osumnjičeni za teško ubistvo, B. T., navodno je u nekoliko meseci, koliko je i radio za ubijenog, dva puta jedva izvukao živu glavu.

- Kada se bavite takvim poslom rizik je veliki, a pare su primamljive, pa je tako i B. T. dva puta nekako uspeo da izmakne policiji. Bežao je od polciije preko nekih njiva kako bi se spasao hapšenja, dok su tada u obe ture pohapšeni migranti koji su pokušali nelegalno da pređu granicu - kaže izvor upoznat sa slučajem i dodaje da je nakon toga B. T. "poludeo" i još više počeo da pritiska Delevića za dug.

"Kome ti pretiš?"

Sagovornik za medije navodi i da su uhapšeni i žrtva tri dana pre zločina po ceo dan bili zajedno, da su boravili u kući B. T., kao i da su ih komšije viđale u prodavnici kako kupuju namirnice i alkohol.

- Sumnja se da je trećeg dana sve puklo i da je B .T. počeo da zove Delevića telefonom nakon što su se rastali i da mu traži da mu isplati dugovanje. Delević je sutradan došao pred kuću u kojoj B. T. živi kao podstanar, izašao iz kola i počeo da viče: "Kome ti pretiš?", a osumnjičeni mu je dobacio iz dvorišta, dok je u ruci držao pištolj: "Gde si krenuo?" i tada ga je izrešetao sa pet hitaca.

Seo je potom u "škodu" i pobegao u Dobanovce odakle je kasnije pozvao policiju i rekao "da je ubio Crnogorca koji se zove Dražen i da mu je dužan pare".

(Kurir)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".