Značenje ovog znaka je "obavezno zaustavljanje", što znači da on obavezuje vozača da osetno zaustavi vozilo. Nije dovoljno samo usporiti i nastaviti kretanje kada se oprezno uverite da na putu na koji skrećete nema vozila koja se približavaju.

Mnogi, ipak, čine upravo to. Neki u žurbi, smatrajući da nije neophodno potpuno zaustave vozilo, a neki verovatno i iz neznanja. Ovo je, takođe, čest uzrok padanja na praktičnom ispitu za buduće vozače, kod kandidata koji nisu sasvim dobro savladali saobraćajna pravila.

 

Foto: Nenad Živanović

 

Neophodno je, dakle, potpuno zaustaviti vozilo, i to ispred zaustavne linije, osmotriti i propustiti vozila koja se kreću ulicom na koju nailazite, vodeći računa da ista ne usporavaju, staju ili menjaju pravac. Tek nakon toga možete da nastavite kretanje, ubacivši u prvu brzinu. Povremeno je, posle zaustavljanja ispred zaustavne linije potrebno i izaći još napred, na takozvanu "liniju preglednosti", i ponovo se zaustaviti, da biste bili sigurni da je bezbedno nastaviti kretanje.

Treba imati na umu da se ste načinili prekršaj i ukoliko ne stanete pre zaustavne linije, tj. prećete preko nje pre zaustavljanja. Ukoliko vozilo koje ima prednost uspori zbog vašeg, tj. zbog vaše loše procene, i to se smatra oduzimanjem prednosti i prekršajem.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".