Значење овог знака је "обавезно заустављање", што значи да он обавезује возача да осетно заустави возило. Није довољно само успорити и наставити кретање када се опрезно уверите да на путу на који скрећете нема возила која се приближавају.

Многи, ипак, чине управо то. Неки у журби, сматрајући да није неопходно потпуно зауставе возило, а неки вероватно и из незнања. Ово је, такође, чест узрок падања на практичном испиту за будуће возаче, код кандидата који нису сасвим добро савладали саобраћајна правила.

 

Фото: Ненад Живановић

 

Неопходно је, дакле, потпуно зауставити возило, и то испред зауставне линије, осмотрити и пропустити возила која се крећу улицом на коју наилазите, водећи рачуна да иста не успоравају, стају или мењају правац. Тек након тога можете да наставите кретање, убацивши у прву брзину. Повремено је, после заустављања испред зауставне линије потребно и изаћи још напред, на такозвану "линију прегледности", и поново се зауставити, да бисте били сигурни да је безбедно наставити кретање.

Треба имати на уму да се сте начинили прекршај и уколико не станете пре зауставне линије, тј. прећете преко ње пре заустављања. Уколико возило које има предност успори због вашег, тј. због ваше лоше процене, и то се сматра одузимањем предности и прекршајем.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".