Grupna faza Svetskog prvenstva u Kataru je završena, a juče su počeli prvi mečevi osmine finala. 

Nakon uzbudljive prve faze takmičenja prepune iznenađenja, došlo je vreme da se svedu računi i napravi analiza okončane grupne faze prvenstva.

Ono što je interesantno je svakako činjenica da nijedan tim nije ostvario maksimalni učinak, odnosno nijedan tim nije ostvario sve tri pobede u grupi i osvojio maksimalnih devet bodova. 

Zanimljivo je da se ovo događa prvi put od takmičenja sveta koje je održano 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Dakle, ovako nešto se nije desilo skoro 30 godina. U međuvremenu, odigrano je čak šest prvenstava sveta. Pre tog takmičenja odigranog pre 28 godina, situacija da u grupnoj fazi nijedan tim ne osvoji devet bodova dogodila se još samo dva puta. Interesantno je da se to dogodilo na dva uzastopna Svetska prvenstva - 1958 i 1964. godine.

Foto: Profimedia

 

Tri ekipe koje su bile najbliže maksimalnom učinku na ovogodišnjem Mundijalu u Kataru su Engleska, Holandija i Maroko. Sve tri ekipe osvojile su sedam bodova, odnosno upisale su po dve pobede i jedan nerešen rezultat. 

Pored toga, jedini put kada je svaka grupa na Svetskom prvenstvu imala tim sa sve tri pobede u grupnoj fazi bilo je na prvom prvenstvu sveta 1930. godine u Urugvaju.

Svetsko prvenstvo u Kataru je takođe takmičenje na kojem samo je samo pet timova izašlo neporaženo iz grupne faze takmičenja. To su Holandija, SAD, Engleska, Hrvatska i Maroko. Interesantno je da je to najmanji broj neporaženih timova u grupnoj fazi od početka novog formata takmičenja sačinjenog od 32 tima.

Foto: FIFA

 

Dva svetska prvenstva drže rekord po broju timova koji su ostali bez poraza tokom grupne faze. Naime, čak 12 reprezentacija ostalo je neporaženo na prvenstvima sveta održanim 1998. godine u Francuskoj i 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Ovogodišnju Mundijal u Kataru ostaće upamćen i kao prvo prvenstvo sveta na kojem su pobednici grupa bili iz četiri različite konfederacije. Naime, četiri evropska predstavnika su zauzela prva mesta u svojim grupama - Holandija, Engleska, Francuska i Portugal. Japan je azijski tim koji je osvojio prvo mesto u grupi "E", a afrički predstavnik Maroko je završio grupu "F" kao prvoplasirana ekipa. Brazil i Argentina su predstavnici Južne Amerike koji su završili na prvom mestu svojih grupa. 

Ovakva sutacija se desila još samo dva puta - na Mundijalu 1986. godine u Meksiku i Mundijalu 2002. godine održanom u Japanu i Južnoj Koreji. 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".