Групна фаза Светског првенства у Катару је завршена, а јуче су почели први мечеви осмине финала. 

Након узбудљиве прве фазе такмичења препуне изненађења, дошло је време да се сведу рачуни и направи анализа окончане групне фазе првенства.

Оно што је интересантно је свакако чињеница да ниједан тим није остварио максимални учинак, односно ниједан тим није остварио све три победе у групи и освојио максималних девет бодова. 

Занимљиво је да се ово догађа први пут од такмичења света које је одржано 1994. године у Сједињеним Америчким Државама. Дакле, овако нешто се није десило скоро 30 година. У међувремену, одиграно је чак шест првенстава света. Пре тог такмичења одиграног пре 28 година, ситуација да у групној фази ниједан тим не освоји девет бодова догодила се још само два пута. Интересантно је да се то догодило на два узастопна Светска првенства - 1958 и 1964. године.

Фото: Профимедиа

 

Три екипе које су биле најближе максималном учинку на овогодишњем Мундијалу у Катару су Енглеска, Холандија и Мароко. Све три екипе освојиле су седам бодова, односно уписале су по две победе и један нерешен резултат. 

Поред тога, једини пут када је свака група на Светском првенству имала тим са све три победе у групној фази било је на првом првенству света 1930. године у Уругвају.

Светско првенство у Катару је такође такмичење на којем само је само пет тимова изашло непоражено из групне фазе такмичења. То су Холандија, САД, Енглеска, Хрватска и Мароко. Интересантно је да је то најмањи број непоражених тимова у групној фази од почетка новог формата такмичења сачињеног од 32 тима.

Фото: ФИФА

 

Два светска првенства држе рекорд по броју тимова који су остали без пораза током групне фазе. Наиме, чак 12 репрезентација остало је непоражено на првенствима света одржаним 1998. године у Француској и 2002. године у Јапану и Јужној Кореји.

Овогодишњу Мундијал у Катару остаће упамћен и као прво првенство света на којем су победници група били из четири различите конфедерације. Наиме, четири европска представника су заузела прва места у својим групама - Холандија, Енглеска, Француска и Португал. Јапан је азијски тим који је освојио прво место у групи "Е", а афрички представник Мароко је завршио групу "Ф" као првопласирана екипа. Бразил и Аргентина су представници Јужне Америке који су завршили на првом месту својих група. 

Оваква сутација се десила још само два пута - на Мундијалу 1986. године у Мексику и Мундијалу 2002. године одржаном у Јапану и Јужној Кореји. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".