Stotine Albanaca izašlo je sinoć automobilima na ulice Londona kako bi proslavili 110. godišnjicu nezavisnosti svoje zemlje. 

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se luksuzni automobili koji su blokirali saobraćaj oko Vestminstera dok policajci pokušavaju da pomere vozila. 

Na raznim snimcima, vide se muškarci i žene kako mašu albanskim zastavama dok vise kroz prozore svojih skupocenih automobila. Pored albanskih zastava, videli su se i zastave tzv Velike Albanije.

Foto: Tviter printskrin/@PaulBrown_UK

 

Kako navode britanski mediji, ulicama su odjekivali zvuci pirotehničkih sredstava, a vozila su neprekidno trubila. Kako se vidi na snimcima, bilo je i divljanja automobilima.

Foto: Tviter printskrin/@PaulBrown_UK

 

Žene su igrale u narodnim nošnjama dok su vrtele zastave Albanije.

 

 

Ovi prizori izazvali su ogorčenje kod lokalnog stanovništva, a mnogi su ovu proslavu označili kao "sebičnu".

- Albanci u Londonu koji slave svoj Dan nezavisnosti sebično su blokirali Strand i Trafalgar trg, dok su ljudi izlazili iz pozorišta u 22 sata - navodi jedan korisnik Tvitera.

Albanija je postala nezavisna 28. novembra 1912 godine, pre tačno 110. godina.

Foto: Tviter printskrin/@PaulBrown_UK

 

Sinoćna proslava bila je drugo veliko okupljanje Albanaca u prestonici Velike Britanije ovog meseca nakon protesta protiv ministra unutrašnjih poslova pre dve nedelje.

Grupa demonstranata izazvala je gnev kada su 12. novembra postavili svoju zastavu preko statue Vinstona Čerčila na Trgu parlamenta dok su protestovali protiv izjava Suele Braverman.

Tada se više od 1.500 demonstranata okupilo se na Vestminsterskom mostu i krenulo ka Vestminsterskoj palati tražeći od vlade da ih poštuje kao ljude i njihova ljudska prava, navodeći: „Nisu svi Albanci kriminalci“. 

Ministarka unutrašnjih poslova našla se na udaru opozicionih stranaka i nekih njenih strana zbog oštrog jezika koji je ranije ovog meseca koristila u Donjem domu.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".