Стотине Албанаца изашло је синоћ аутомобилима на улице Лондона како би прославили 110. годишњицу независности своје земље. 

На снимцима објављеним на друштвеним мрежама виде се луксузни аутомобили који су блокирали саобраћај око Вестминстера док полицајци покушавају да помере возила. 

На разним снимцима, виде се мушкарци и жене како машу албанским заставама док висе кроз прозоре својих скупоцених аутомобила. Поред албанских застава, видели су се и заставе тзв Велике Албаније.

Фото: Твитер принтскрин/@PaulBrown_UK

 

Како наводе британски медији, улицама су одјекивали звуци пиротехничких средстава, а возила су непрекидно трубила. Kako se vidi na snimcima, bilo je i divljanja automobilima.

Фото: Твитер принтскрин/@PaulBrown_UK

 

Жене су играле у народним ношњама док су вртеле заставе Албаније.

 

 

Ови призори изазвали су огорчење код локалног становништва, а многи су ову прославу означили као "себичну".

- Албанци у Лондону који славе свој Дан независности себично су блокирали Странд и Трафалгар трг, док су људи излазили из позоришта у 22 сата - наводи један корисник Твитера.

Албанија је постала независна 28. новембра 1912 године, пре тачно 110. година.

Фото: Твитер принтскрин/@PaulBrown_UK

 

Синоћна прослава била је друго велико окупљање Албанаца у престоници Велике Британије овог месеца након протеста против министра унутрашњих послова пре две недеље.

Група демонстраната изазвала је гнев када су 12. новембра поставили своју заставу преко статуе Винстона Черчила на Тргу парламента док су протестовали против изјава Суеле Браверман.

Тада се више од 1.500 демонстраната окупило се на Вестминстерском мосту и кренуло ка Вестминстерској палати тражећи од владе да их поштује као људе и њихова људска права, наводећи: „Нису сви Албанци криминалци“. 

Министарка унутрашњих послова нашла се на удару опозиционих странака и неких њених страна због оштрог језика који је раније овог месеца користила у Доњем дому.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".