Policija je 19. juna odvezla Rendija Koksa (36) u policijsku stanicu u NJu Hejvenu zbog optužbi za oružje kada je vozač pritisnuo kočnicu na raskrsnici kako bi izbegao sudar. Pritom je Koks poleteo napred i udario glavom o metalnu pregradu u kombiju.

- Ne mogu da se pomerim. Umreću ovako. Molim vas, molim vas, pomozite mi - rekao je Koks nekoliko minuta nakon incidenta.

- Nisi slomio vrat, samo si previše popio -

Dok je Koks molio za pomoć, neki od policajaca su ga ismevali, rekli mu da je pijan i da glumi bol. Policajci su zatim izvukli Koksa iz kombija za noge i smestili ga u ćeliju pre nego što su ga odveli u bolnicu.

- Mislim da sam slomio vrat - rekao je Koks nakon što se kombi zaustavio do pritvorskog centra.

- Nisi, samo si popio previše. Hajde, sedi - rekla mu je narednica Betsi Segui, jedna od petorice optuženih policajaca.

Kasnije je utvrđeno da je Koks slomio vrat dok je vozio i da je ostao delimično paralizovan. Pet policajaca NJu Hejvena optuženo je za bezobzirno ugrožavanje i okrutnost prema jednom pritvorenom nakon ovog incidenta. Svi su od leta na administrativnom odsustvu, piše The Guardian.

- Moraju da preuzmu odgovornost za svoje postupke -

Iako je svaki policajac optužen za iste zločine, čini se da su neki od njih ozbiljnije shvatili Koksove izjave. Oskar Dijaz, koji je vozio kombi, stao je nakon što se Koks požalio na povredu, razgovarao sa njim i zatražio hitnu pomoć da ih dočeka u pritvorskom centru.

Koksov porodični advokat Ben Kramp rekao je u ponedeljak da policajci NJu Hejvena treba da preuzmu odgovornost za svoje postupke.

- Kada vidite video koji pokazuje kako su postupali sa Koksom, koji je ostao paralizovan od grudi nadole, jasno je da ovi policajci moraju da odgovaraju po zakonu - rekao je Kramp.

Koks je uhapšen 19. juna nakon što je policija saopštila da je kod njega pronađeno oružje tokom zabave. Optužbe protiv njega su kasnije odbačene.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".