Ostrvo Vido predstavlja jednu od najvećih epopeja, ali i stratišta srpske vojske u modernoj istoriji. Na njemu su boravili najteži ranjenici i bolesnici od tifusa. Uglavnom se radilo o više hiljada do smrti iscrpeljnih i bolesnih mladića, regruta - prvopozivaca. 

 U prvim danima po iskrcavanju srpske vojske (posle 21.januara 1916.) na ostrvu je vladala velika smrtnost. Na dnevnim nivou umiralo je i po 300 vojnika!  U prvo vreme sahranjivani su na kamenoj obali ostrva, a kasnije kada to više nije bilo moguće, čamcima su prevoženi i potapani u vode Jonskog mora.

Ono što poštovanje prema stradalima i humanost najmanje iziskuju to je da svaka žrtva počiva u grobnici sa svojim imenom i prezimenom, ratni uslovi to nisu dozvolili.

Foto: Vikipedija

 

Precizna evidencija o broju i imenima stradalih nikada nije do kraja sprovedena. Samim tim, ni do danas nije poznat njihov tačan broj i pomenik.

Smatra se da je na ostrvu Vidu i u Plavoj grobnici, kao i na 27 vojničkih grobalja na Krfu sahranjeno oko deset hiljada srpskih vojnika i regruta.

Unutar Mauzoleja - spomen kosturnice pohranjeno je u mermernim zidovima 1.232 kasete sa kostima ratnika koji su predhodno bili rasuti na 27 krfskih grobalja, a čija su imena bila poznata nakon sahrane.

Među njima, pod rednim brojem 4427. nalazi se ime redova Radomira Matejića, čiji potomci brižljivo neguju uspomenu na svog pradedu i način života koji je on vodio. 

Naime, na društvenim mrežama proširila se fotografija kasete u kojoj su pohranjene kosti ovog palog borca, a koja se razlikuje od ostalih po kratko dopisanoj poruci, koja budi posebna osećanja.

 

 

Po svemu sudeći, neko od potomaka stradalog redova posetio je pre par godina njegov grob (kasetu sa posmrtnim ostacima) i ispod osnovnih podataka o poginulom odlučio da se dedi oduži ovim rečima. On je dopisao "Još uvek oremo sve naše njive".

Iznad imena redova zalepljena je mala ikonica Svetog Stefana Dečanskog, po svemu sudeći krsne slave porodice Matejić.

Kultura sećanja trebala bi da bude važna identitetska odrednica svakom od nas. Svojom borbom i delima, obezbedili su budućim pokoljenjima slobodu, a najmanje što se može učiniti je da se neguje tradicija i poštuju slavni preci.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".