Острво Видо представља једну од највећих епопеја, али и стратишта српске војске у модерној историји. На њему су боравили најтежи рањеници и болесници од тифуса. Углавном се радило о више хиљада до смрти исцрпељних и болесних младића, регрута - првопозиваца. 

 У првим данима по искрцавању српске војске (после 21.јануара 1916.) на острву је владала велика смртност. На дневним нивоу умирало је и по 300 војника!  У прво време сахрањивани су на каменој обали острва, a касније када то више није било могуће, чамцима су превожени и потапани у воде Јонског мора.

Оно што поштовање према страдалима и хуманост најмање изискују то је да свака жртва почива у гробници са својим именом и презименом, ратни услови то нису дозволили.

Фото: Википедија

 

Прецизна евиденција о броју и именима страдалих никада није до краја спроведена. Самим тим, ни до данас није познат њихов тачан број и поменик.

Сматра се да је на острву Виду и у Плавој гробници, као и на 27 војничких гробаља на Крфу сахрањено око десет хиљада српских војника и регрута.

Унутар Маузолеја - спомен костурнице похрањено је у мермерним зидовима 1.232 касете са костима ратника који су предходно били расути на 27 крфских гробаља, a чија су имена била позната након сахране.

Међу њима, под редним бројем 4427. налази се име редова Радомира Матејића, чији потомци брижљиво негују успомену на свог прадеду и начин живота који је он водио. 

Наиме, на друштвеним мрежама проширила се фотографија касете у којој су похрањене кости овог палог борца, а која се разликује од осталих по кратко дописаној поруци, која буди посебна осећања.

 

 

По свему судећи, неко од потомака страдалог редова посетио је пре пар година његов гроб (касету са посмртним остацима) и испод основних података о погинулом одлучио да се деди одужи овим речима. Он је дописао "Још увек оремо све наше њиве".

Изнад имена редова залепљена је мала иконица Светог Стефана Дечанског, по свему судећи крсне славе породице Матејић.

Култура сећања требала би да буде важна идентитетска одредница сваком од нас. Својом борбом и делима, обезбедили су будућим покољењима слободу, а најмање што се може учинити је да се негује традиција и поштују славни преци.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".