Grupu je otela banda 400 Mavozo, koja kontroliše područje istočno od glavnog grada Port-au-Princea, saopštili su lokalni policijski zvaničnici. Otmica se dogodila u subotu u zajednici Ganthier, koja se nalazi u zoni bande. Oni su ranije ove godine kidnapovali pet sveštenika i dve monahinje.

Dok su vlasti tražile oslobađanje 16 Amerikanaca i jednog Kanađanina sa ministarstvima Hrišćanske pomoći sa sedištem u Ohaju, lokalni sindikati i druge organizacije očekivale su da će u ponedeljak započeti štrajk u znak protesta zbog sve veće nebezbednosti Haitija.

Najsiromašnija nacija Zapadne hemisfere ponovo se bori sa povećanjem otmica povezanih sa bandama i nesigurnošću koja raste poslednjih meseci, od kako je predsednik Jovenel Moise ubijen 7. jula u svojoj privatnoj rezidenciji, a u zemljotresu jačine 7,2 u avgustu poginulo je više od 2.200 ljudi.

- Svi su zabrinuti. Oni kidnapuju sve društvene klase - rekao je Mehu Cangeuk, predsednik Udruženja vlasnika i vozača Haitija, za radio stanicu Magik9.

On je rekao da će se obustava rada nastaviti sve dok Vlada ne bude smogla snage i uticaja da garantuje bezbednost ljudi.

Otmica misionara dogodila se samo nekoliko dana nakon što su visoki zvaničnici SAD posetili Haiti i obećali materijalnu pomoć za nacionalnu policiju Haitija, uključujući i 15 miliona dolara za pomoć u suznijanju uticaja i nasilja bandi, koje je ove godine raselilo hiljade Haićana koji sada žive u privremenim skloništima u sve nehigijenskiji uslovi.

Američki Stejt department rekao je u nedelju da je u redovnom kontaktu sa višim vlastima Haitija i da će nastaviti da radi sa njima i međuagencijskim partnerima.

- Dobrobit i bezbednost američkih državljana u inostranstvu jedan je od najvećih prioriteta Stejt departmenta - navodi se u saopštenju agencije.

Ministarstva za hrišćansku pomoć saopštili su da je u otetoj grupi bilo sedam žena, pet muškaraca i petoro dece, uključujući i dvogodišnjaka. Organizacija je saopštila da su odvedeni na put u posetu sirotištu.

- Pridružite nam se u molitvi za one koji se drže kao taoce, otmičare i porodice, prijatelje i crkve pogođenih - saopšteno je iz ministarstava hrišćanske pomoći. - Kao organizacija, predajemo ovu situaciju Bogu i verujemo mu da će nas provesti do kraja.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

U godišnjem izveštaju koji su prošle godine objavilo ministarstvo  hrišćanske pomoći navodi se da su se njihovi američki zaposlenici vratili u svoju bazu na Haitiju nakon devetomesečnog odsustva "zbog političkih nemira" i napominje "neizvesnost i poteškoće" koje proističu iz takve nestabilnosti.

Porast otmica i nasilja povezanog sa bandama primorao je Haićane da zaobilaze određena područja koja kontrolišu bande, dok se drugi odlučuju da ostanu kod kuće, što zauzvrat znači manje novca za ljude poput Čarlsa Pierea, moto taksiste u Port-au-Princeu koji ima da hrani nekoliko dece.

- LJudi ne izlaze na ulice. Ne možemo pronaći ljude za prevo - dodao je Piere.

(The Washington Post)